Militarul care a ucis 16 civili afgani provenea de la o bază americană cu probleme

Militarul american care a ucis duminică,11 martie, 16 civili afgani în provincia Kandahar, în sudul Afganistanului, provine de la una dintre cele mai importante baze militare din Statele Unite ale Americii, implicată în trecut în situaţii care au stârnit nu de puţine ori controverse, informează luni Associated Press.

De la baza Lewis-McChord din statul Washington, unde se găsesc aproximativ 100.000 de militari şi personal civil, au provenit şi patru soldaţi condamnaţi în uciderea deliberată a trei civili afgani în 2010.

Publicaţia armatei SUA, ‘Stars and Stripes’, a descris baza Lewis-McChord ca fiind ‘cea mai problematică bază a armatei SUA’ din acel an.

Un oficial american a afirmat, sub rezerva anonimatului, că militarul care a împuşcat duminică cei 16 civili afgani era implicat într-o misiune de sprijin a unei unităţi speciale de operaţiuni, fie a Beretelor Verzi fie a Navy Seals, angajată într-o misiune pentru menţinerea stabilităţii într-un sat din Afganistan.

La acea bază a avut loc un val de sinucideri în rândul militarilor întorşi din război. Un fost soldat a împuşcat şi rănit un ofiţer de poliţie în Utah în 2010 şi la 1 ianuarie a.c. un veteran de război din Irak în vârstă de 24 de ani a împuşcat un pădurar de la Mount Rainier National Park.

În 2010, 12 soldaţi de la aceeaşi bază au fost arestaţi pentru consum de droguri, lovirea unui informator din unitate şi uciderea în mod deliberat a trei civili afgani în timpul unei misiuni de patrulare din provincia Kandahar. Patru dintre ei au fost condamnaţi pentru crimă.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.