Sebastian Lăzăroiu susţine că PDL se află în faţa a două provocări în perspectiva alegerilor

1

Sociologul Sebastian Lăzăroiu a declarat, sâmbătă, 10 martie, la Suceava, că, în prezent, PDL se confruntă cu două provocări: Mişcarea Populară şi relaţia cu UNPR, iar pentru a-şi maximiza câştigul electoral ar trebui să găsească o formulă de colaborare cu progresiştii în alegerile locale.

Prezent la Şcoala Naţională de Management Politic organizată de PDL, Lăzăroiu s-a pronunţat pentru Mişcarea Populară, despre care a spus că ar trebui constituită de jos în sus, începând de la nivel local. Potrivit fostului consilier prezidenţial, PDL trebuie să găsească parteneri de alianţă în PNŢCD, ecologişti, ONG-uri şi persoane individuale cu prestigiu în comunitate.

„Eu nu cred că PDL ar trebui să se vopsească în alte culori. Ar fi o fraudă de comunicare şi n-ar merge să păcăliţi oamenii. Nu de asta ar trebui să vă schimbaţi numele şi culoarea. În schimb, PDL, pentru că a fost la guvernare, a luat măsuri nepopulare, este un partid izolat. Ăsta e un risc. (…) Nu cred că PDL e un partid atât de detestat pe cât se spune, pe cât apare la televizor”, a spus el.

În opinia sa, există grupuri care au aceleaşi convingeri ca ale PDL, dar care sunt risipite şi nu au fost invitate la dialog. „Da, trebuie să întinzi mâna. Când eşti la putere şi ajungi la sfârşit de mandat, dacă nu ai făcut-o până atunci, trebuie să mai faci şi nişte gesturi din astea de umilinţă, să întinzi mâna şi să cauţi parteneri”, a explicat Lăzăroiu.

El a adăugat că Mişcarea Populară nu trebuie să fie un partid politic, ci o alianţă electorală care să aibă în centru PDL, urmând să se structureze ca alianţă politică în alegerile parlamentare din această toamnă, după ce se validează la localele din iunie.

”Avantajele sunt pe termen mult mai lung şi pentru alegerile parlamentare şi pentru alegerile prezidenţiale, când vor fi ele. (…) E construcţie în doi paşi”, a spus Lăzăroiu, susţinând că în situaţia în care Mişcarea Populară câştigă peste 30% la locale înseamnă că poate funcţiona şi mai departe.

Lăzăroiu a avertizat că nu trebuie să se facă paritate la desemnarea candidaţilor într-o eventuală alianţă, ci să se ţină cont de distribuţiile locale.

”O mare greşeală a USL a fost atunci când a stabilit cota unică la nivel naţional: PNL+PC = PSD, ca număr de locuri. O prostie. (…) Dacă într-un judeţ nu contează PNL, PSD e dominant, să dai PNL jumătate din locuri nu prea e natural, până şi activiştii tăi încep să te părăsească”, a spus sociologul.

Lăzăroiu a atras atenţia că a doua mare provocare pentru PDL, după Mişcarea Populară, o reprezintă relaţia cu UNPR. În opinia sa, pentru a se maximiza câştigul electoral, PDL sau, eventual, Mişcarea Popularea ce se va structura ca o alianţă electorală pentru locale ar trebui să găsească o formulă pentru a colabora cu UNPR.”UNPR abia s-a înfiinţat, are un grup parlamentar de 6-7%, dar nici pe departe de dimensiunea şi construcţia PDL la nivel naţional. Numai că UNPR a reuşit în ultimii doi ani să recruteze nişte candidaţi la nivel local care au şanse să câştige”, a declarat Lăzăroiu.

El a avertizat însă că o concurenţă între PDL sau Mişcarea Populară şi UNPR nu va fi benefică.

„Ori te lupţi cu ei, dar pierd ambele partide şi PDL şi UNPR, sau colaborezi cu ei. (…) Nu spune nimeni că trebuie să se căsătorească, dar în momentul ăsta există riscul ca, în unele locuri, să existe lupte dure. (…) În zonele unde se va întâmpla asta USL o să câştige detaşat”, a opinat Lăzăroiu, invocând situaţia din judeţele Dolj, Iaşi, Hunedoara, Ilfov, precum şi din Bucureşti.

Citește și
1 Comentariu
  1. TANDALA spune

    DOAR UITATI-VA LA POZA AFISATA, IN SPETA LA INDIVIDUL NUMIT SEBASTIAN BALBAROIU, SI V-ETI VEDEA REPLICA UNOR PUSCARIASI. ASTA E TERCHEA-BERCHEA CU SUSTINERE…E UN ALT TIP ‘ATOMIC’

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.