Şi insectele au personalitate!

0

– Un nou studiu publicat recent în publicaţia Science arată că dorinţa de aventură şi noutate nu se manifestă numai la oameni sau alte vertebrate. Unele albinele au şi ele tendinţa, mai mult decât altele, să pornească într-o aventură ce se poate dovedi riscantă, în afara stupului. Creierul acestor albine prezintă tipare distincte la nivelul reţelelor moleculare, foarte asemănătoare cu cele corelate, la om, cu predispoziţia la aventură, scrie Science News.

Constatările cercetătorilor oferă o perspectivă nouă asupra „locatarilor” unui stup, altădată  privit ca o colonie riguroasă, construită pe baza unor roluri specifice, organizate în jurul unei regine.  „De fapt, albinele melifere manifestă o dorinţă de implicare diferită în îndeplinirea anumitor sarcini”, declară profesorul de entomologie şi directorul Institutului de Biologie Genomică de la Universitatea din Illinois, Gene Robinson, care a coordonat studiul.

Robinson şi colegii sai au studiat două comportamente care sunt corelate cu gradul de căutare a noutăţii: comportamentul albinelor care pornesc în căutarea locurilor potrivite pentru noi cuiburi şi al celor care pornesc în căutarea de hrană.

Atunci când o colonie de albine depăşeşte populaţia unui stup, roiul se împarte şi noua colonie trebuie să găsească o „casă” potrivită. În acest moment de criză, albinele cele mai îndrăzneţe – care formează mai puţin de 5% dintr-o familie – pornesc în căutarea unui loc potrivit pentru noul stup.
„Dacă albinele dovedesc aceeaşi tendinţă în contexte diferite, atunci putem vorbi de o trăsătură de personalitate”, a spus Robinson, această tendinţă fiind vitală pentru supravieţuirea stupului.

Cercetătorii au căutat să determine baza moleculară pentru diferenţele de comportament la albine, şi au descoperit că o componentă importantă este legată de felul în care se activează sistemul de recompensă la nivelul creierului, pentru a le determina să se angajeze într-o anumită experienţă.

Oamenii de ştiinţă au descoperit, astfel, mii de diferenţe în activitatea genelor albinelor-cercetaş faţă de cele din restul stupului. De altfel, tratamentele cu glutamat şi octopamină au crescut gradul de implicare a albinelor care nu făcuseră expediţii până atunci, în timp ce blocarea semnalelor de dopamină a determinat diminuarea comportamentului de cercetaş.

„Rezultatele evidenţiază că insectele, oamenii şi animalele folosesc acelaşi set de instrumente genetice în evoluţia lor comportamentală”, a declarat Robinson. Genele care codifică anumite căi moleculare pot juca un rol important pentru dezvoltarea aceluiaşi tip de personalitate, însă fiecare specie le-a adaptat în felul său propriu, distinctiv.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.