EUR
4,76 RON
(-0.15%)
USD
4,19 RON
(+0.03%)
GBP
5,46 RON
(-0.24%)
CHF
4,19 RON
(-0.26%)
AUD
3,00 RON
(-0.44%)
CAD
3,18 RON
(-0.63%)
BGN
2,43 RON
(-0.12%)
RUB
0,06 RON
(-0.62%)
ZAR
0,30 RON
(-0.56%)
BRL
1,13 RON
(+0.12%)
CNY
0,62 RON
(-0.57%)
INR
0,06 RON
(-0.24%)

Sindicatele minerilor au dat în judecată Compania Naţională a Huilei

0
Sindicatele minerilor de la cele şapte exploatări de cărbune din Valea Jiului au dat în judecată Compania Naţională a Huilei (CNH) Petroşani pentru nerespectarea de către administraţie a unui act adiţional încheiat la contractul colectiv de muncă, în luna februarie, prin care se stabilea ca sporul de pericol în subteran să fie majorat cu 100 de lei, a informat, luni, 12 martie,Biroul Executiv al Sindicatului Muntele, reprezentativ la nivelul CNH.

Pe de altă parte, minerii care lucrează în condiţii speciale de muncă vor primi, pe luna februarie, tichete cadou în valoare de 300 de lei, în funcţie de cota procentuală de intrare în subteran, acestea urmând să compenseze diferenţa de 100 de lei la sporul de periculozitate şi a drepturilor salariale ce nu au fost acordate din cauza neaplicării actului adiţional, afirmă sindicaliştii.

‘Sindicatul Muntele a acţionat în instanţă Compania Naţională a Huilei pentru nerespectarea Actului adiţional încheiat la Contractul Colectiv de Muncă la începutul lunii februarie 2012. Menţionăm, totodată, că până la obţinerea unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile vor fi încheiate, lunar, protocoale astfel încât veniturile salariale ale angajaţilor încadraţi în condiţii speciale să fie compensate’, se arată într-un comunicat al Sindicatului Muntele.

Angajaţii CNH Petroşani care nu sunt încadraţi în condiţii speciale de muncă îşi vor recupera drepturile salariale după ce instanţa de judecată se va pronunţa cu o sentinţă definitivă şi irevocabilă.

Cei 7.800 de mineri din Valea Jiului s-au aflat, săptămâna trecută, timp de cinci zile, în grevă generală, solicitând ca sporul de pericol să le fie plătit majorat cu 100 de lei, la valoarea de 700 de lei, lunar. Minerii au încetat protestul doar după ce au fost informaţi că vor primi tichete cadou pentru compensarea majorării la sporul de pericol.

Preşedintele executiv al Sindicatului Muntele, Laszo Domokos, a declarat, sâmbătă, că minerii vor primi pe luna februarie tichete cadou în valoare de 300 de lei, fără ca bugetul CNH Petroşani să fie afectat. Din martie, valoarea tichetelor cadou va fi de câte 200 de lei, în fiecare lună, până în iunie, când minele rentabile din Valea Jiului (Lonea, Vulcan, Livezeni şi Lupeni) se vor separa de cele neviabile (Petrila, Uricani, Paroşeni), urmând ca noile structuri să funcţioneze cu alte bugete de venituri şi cheltuieli.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.