Traian Băsescu: Condiţiile de revenire salarială, îndeplinite din decembrie; nu am spus-o din populism

Preşedintele Traian Băsescu a precizat că recentul său anunţ cu privire la o reîntregire a salariilor bugetarilor nu a fost făcut din populism, menţionând că au fost îndeplinite criteriile de ridicare a respectivei măsuri de austeritate încă de la sfârşitul lunii decembrie 2011.‘În nici un caz din populism, dar toţi trebuie să participe la o guvernare responsabilă, iar mesajul meu nu putea să fie decât responsabil, pentru că nu poţi să ascunzi la nesfârşit realităţile’, a spus Băsescu duminică, la Pro Tv, întrebat ce anume a determinat anunţul său cu privire la reîntregirea salariilor bugetarilor.Şeful statului a precizat că era de datoria sa să ceară Parlamentului şi Guvernului reîntregirea salarială, dat fiind faptul că măsurile de austeritate s-a dorit a fi aplicate temporar.

„Condiţiile de revenire la salarizarea anterioară reducerii temporare s-au îndeplinit la 31 decembrie. Sigur, în numele prudenţei, şi Guvernul Boc şi Ungureanu au spus: discutăm acest lucru după primul trimestru, să vedem ce se întâmplă, dacă nu cumva avem un puseu mai puţin legat de situaţiile de la buget şi mai mult de situaţiile excepţionale. (…) Criteriile de ridicare a acestei măsuri (tăierile salariale – n.r.), convenite cu Fondul, s-au îndeplinit”, a mai spus preşedintele.Preşedintele Traian Băsescu susţine că revenirea salarială a bugetarilor ar trebui să se facă cu 15% pentru a reveni la sumele de dinainte de aplicarea măsurilor de austeritate în 2010, precizând totodată că deşi este aplicată în an electoral, această decizie nu ajută cu nimic partidul aflat la guvernare.

Şeful statului a mai precizat că banii respectivi vor fi luaţi din veniturile bugetului de stat. „Eu zic că nu aduce nimc. După trei ani de austeritate este foarte greu ca dându-i omului ceva ce ei au avut convingerea că le-ai luat pe nedrept, să spună: acum votez. În schimb, este o măsură de echitate”, a răspuns Băsescu, întrebat dacă revenirea salarială în an electoral avantajează partidul aflat la guvernare.

Preşedintele afirmă că nu a exclus nici discuţia legată de reducerea CAS-ului, măsură pentru care există o „presiune puternică” din partea mediului privat, dar consideră că nu este acum momentul potrivit.

„Nici eu nu am exclus vreodată discuţia legată de reducerea CAS-ului. Ştiu că este o foarte puternică presiune a mediului de afaceri să reducem CAS-ul. Eu spun că este îndreptăţită, dar îmi pot exprima părerea că nu este momentul reducerii CAS-ului dintr-un motiv simplu: noi avem deficitul structural pe fondul de pensii, ori reducerea CAS-ului înseamnă mărirea deficitului fondului de pensii. Obiectivul nostru este să creştem veniturile în fondul de pensii”, a declarat şeful statului.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.