EUR
4,84 RON
(+0.41%)
USD
4,33 RON
(+0.98%)
GBP
5,44 RON
(-0.15%)
CHF
4,50 RON
(+0.91%)
BGN
2,47 RON
(+0.51%)
BYN
1,80 RON
(+0.64%)
CAD
3,20 RON
(-0.29%)
RSD
0,04 RON
(+0.41%)
AUD
2,97 RON
(-0.91%)
JPY
0,04 RON
(+1.61%)
CZK
0,18 RON
(-0.39%)
INR
0,06 RON
(+0.17%)

Un an de la „Apocalipsa” din Japonia

Japonia a adus un omagiu, duminică,11 martie, miilor de victime ale seismului urmat de un tsunami care a devastat în urmă cu un an coastele nord-estice ale arhipelagului, provocând cel mai mare dezastru nuclear din lume de un sfert de secol încoace.În oraşele şi satele devastate, rudele celor aproximativ 19.000 de morţi şi dispăruţi s-au recules în cursul unor ceremonii improvizate la locurile tragediei.

În mare parte a ţării, activitatea s-a oprit la orele 14,46 (5,46 GMT), pentru un minut de reculegere la momentul exact în care seismul violent cu magnitudinea 9, care a avut loc în Oceanul Pacific, a zguduit nord-estul arhipelagului, la 11 martie 2011, declanşând valuri de câteva zeci de metri pe coastă.

Clopotele şi sirenele au sunat aproape în întreaga ţară pentru a chema populaţia la reculegere.

La Tokyo, cu prilejul unei ceremonii oficiale, organizată la Teatrul Naţional, în prezenţa împăratului Akihito, a soţiei sale, Michiko, şi a unor membri ai guvernului, aproximativ 1.200 de invitaţi au intonat imnul naţional, înainte de a se reculege, cu capul plecat, în memoria victimelor.

Pe scenă, în mijlocul unei jerbe imense de crizanteme a fost ridicată o singură stelă din lemn dedicată morţilor şi dispăruţilor. Împăratul, recent recuperat după o operaţie de by-pass, a pronunţat o alocuţiune retransmisă de televiziuni.

„A trecut un an de la ‘Marele Cutremur din est’ şi aduc un omagiu profund tuturor celor care şi-au pierdut viaţa”, a declarat suveranul nipon, un simbol al poporului. „Aş dori să-mi exprim speranţa că Japonia va redeveni o ţară în care oamenii pot trăi cu un sentiment de siguranţă”, a adăugat el.

Preocupat în egală măsură de soarta supravieţuitorilor, împăratul Akihito şi-a exprimat regretul că reconstrucţia se confruntă cu numeroase dificultăţi în provinciile devastate şi parţial contaminate de deşeurile radioactive de la centrala Fukushima Daiichi, grav accidentată după trecerea valului seismic.

Premierul Yoshihiko Noda a promis, la rândul său, să facă tot posibilul pentru a reconstrui zonele devastate şi să transmită memoria acestei tragedii generaţiilor viitoare.

În zonele afectate de cel mai mare dezastru suferit de Japonia de la război încoace, mii de lumânari au fost aprinse în memoria victimelor. Locuitorii s-au rugat în tăcere în direcţia Oceanului Pacific, însoţiţi de membri ai familiilor lor, reîntorşi în mod special pe meleagurile natale în această zi de reculegere.

Din cele aproximativ 19.000 victime înregistrate, peste 3.200 de corpuri nu au fost încă găsite şi în mod regulat se fac căutări pe mare.

În portul Ishinomaki, care a suferit pierderi majore, sirenele ce anunţă sosirea unui tsunami au sunat la orele 14,46, pentru a marca momentul în care în urmă cu un an prima undă a seismului a lovit oraşul, după care acesta a fost înghiţit de valuri uriaşe ce au provocat moartea a aproape 4.000 de persoane.

La Okuma, unde a fost construită centrala Fukushima, foşti rezidenţi obligaţi să evacueze oraşul au revenit, aduşi de autocare, pentru a-şi omagia rudele şi prietenii dispăruţi.

Zeci de mii de oameni au fost obligaţi să abandoneze totul pe o rază de 20 de kilometri în jurul sitului nuclear. Imaginile televizate i-au arătat pe foştii locuitori purtând salopete împotriva radiaţiilor, măşti, mănuşi şi cizme, asistând la ceremonia funerară.

În afară de momentul de reculegere, duminică au fost organizate şi proteste împotriva suferinţelor provocate de accidentul de la centrala nucleară Fukushima. În oraşul din apropiere, Koriyama, o demonstraţie antinucleară a avut loc pe un stadion de baseball arhiplin. În faţa acestei afluenţe, organizatorii au fost nevoiţi să deschidă părţi ale stadionului care nu au fost încă decontaminate şi au cerut familiilor cu copii mici să nu meargă acolo.

La Tokyo, alte demonstraţii antinucleare au fost organizate în faţa sediului companiei de electricitate Tokyo Electric Power (Tepco), operatorul centralei Fukushima, şi în parcul Hibiya.

Din cauza triplului dezastru, peste 340.000 de persoane au fost nevoite să-şi părăsească locuinţele, de un an, fiind cazate uneori în condiţii extrem de precare. Tratarea a aproximativ 22 milioane de tone de deşeuri acumulate în cele trei prefecturi mai devastate (Miyagi, Iwate, Fukushima) nu progresează, din cauza lipsei de situri de incinerare şi a obsesiei riscului de radioactivitate.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata