Undele radio spiralate, ca pastele fusilli, permit emiterea şi receptarea unui număr infinit de canale

– Undele radio spiralate, oarecum asemănătoare formei pe care o au pastele fusilli, au fost emise în Veneţia, iar cercetătorii au descoperit că acestea ar permite unui număr infinit de canale să fie emise şi receptate

Cercetătorii de la Universitatea din Padova şi de la Laboratoul Angstrom din Suedia cred că, obţinând aceste rezultate, au rezolvat problema congestiei reţelelor radio, relatează Daily Mail.

Pe măsură ce lumea se străduieşte să se adapteze la era digitală, introducerea telefoanelor smart, a Internetului wireless şi a televiziunii digitale aduce cu sine reducerea numărui de benzi radio disponibile pentru a emite informaţie.

Citeste si:  Fenomen straniu apărut pe cer: rachetă sau OZN?

„Numai daca ne gândim cum e să trimiţi un sms la miezul nopţii, de Anul Nou, îţi dai seama cât de solicitată poate fi o reţea”, a spus Dr. Fabrizio Tamburini, autorul studiului.

O undă se poate roti în jurul axei sale de un anumit număr de ori în sensul acelor de ceasornic sau invers, ceea ce înseamnă că formază câteva configuraţii pe care le poate adopta. Într-o perspectivă 3D, această răsucire a undei arată ca spirala unei paste fusilli, a explicat Tamburini.

 „Fiecare dintre aceste frecvenţe poate fi independent generată, propagată şi detectată chiar şi în  aceeaşi bandă, comportându-se ca nişte canale de comunicare independente”.

Citeste si:  PM Boc: Out of total 47 social benefits, 35 remain unchanged

Pentru a demonstra aceste afirmaţii, cercetătorii au transmis două unde radio spiralate pe 2,4 GHz, la o distanţă de 442 metri de la un far din insula San Giorgio, către o antenă satelit plasată pe un balcon din Palazzio Ducale din Veneţia, unde au fost receptate ca două canale separate.

Ca o compensare a creşterii permanente de informaţie care circulă pe planetă, acestă nouă descoperire ar putea ajuta inclusiv la înţelegerea mai precisă a entităţilor aflate la distanţe mari din galaxia nostră.

De exemplu, se ştie că o gaură neagră se roteşte în permanenţă şi, pe măsură ce undele trec prin ea, acestea sunt forţate să îşi schimbe forma şi direcţia. Conform spuselor lui Tamburini, analiza undelor venite dinspre masiva gaură neagră aflată în centrul Căii Lactee, Sagittarius A, ar putea să ajute astronomii să obţină informaţii esenţiale despre mişcarea de rotaţie a acestui gigant.

Citeste si:  Ultima furtună solară a fost mai puţin puternică decât se aştepta
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close