Înainte să te angajeze, firma verifică dacă îţi plăteşti creditele la timp. Este corect?

0

– În urmă cu patru ani, angajatorii de manageri au început să ceară agenţiilor de recrutare să scoată din calcul persoanele implicate într-o situaţie de insolvabilitate în ultimii cinci ani

Chris Ball, manager operaţional la  Express Employment Professionals afirmă că această tendinţă este cel puţin controversată şi i-a îngrijorat pe parlamentarii de stat. În SUA sunt şapte state care au limitat deja această practică, iar altele câteva iau în calcul adoptarea aceleiaşi măsuri, scrie USA Today.

Un senator democrat, Morgan Carroll, spune că mulţi oameni au un credit pe care nu-l mai pot acoperi, fără să fie, însă, direct vinovaţi – e cazul cheltuielilor medicale nesusţinute de asigurări sau a disponibilizărilor. Aceasta afirmă că rapoartele de credit nu au fost niciodată destinate utilizării lor în selecţiile pentru ocuparea forţei de muncă, şi că nu există nici o legătură între etica profesională a unui angajat şi solvabilitatea lui.

Un studiu realizat în 2010 de către Societatea pentru Managementul Resurselor Umane a arătat că angajatorii nu iau în considerare, în general, rapoartele de credit pentru selectarea angajaţilor, şi s-a constatat că numai 9% dintre angajatori au considerat că un raport de credit pozitiv ar putea fi un indicator relevant pentru evaluarea unui canditat, mai ales prin comparaţie cu experienţa sa, abilităţile specifice şi un interviu favorabil.

Federal Fair Credit Reporting Act, adoptat în 1970, prevede că angajatorii trebuie să obţină permisiunea candidaţilor înainte de verificarea creditelor lor bancare.

Parlamentarii americani sunt îngrijoraţi că legea federală nu protejează suficient numărul  tot mai mare al celor care au probleme cu băncile, mai ales că firmele de recrutare ar putea contribui la menţinerea acestei situaţii de impas prin crearea unei clase a “neangajabililor”.

Federaţia Naţională de Business Independent (NFIB), şi-a susţinut cauza, afirmând că angajatorii au nevoie de orice instrument de care se pot folosi pentru a lua decizii inteligente de angajare.

Este greu de spus însă dacă rapoartele de credit furnizează informaţii obiective cu privire la comportamentul din trecut al unei persoane. „Cred că fiecare angajator are dreptul să ştie despre istoria şi integritatea fiecărui candidat înainte de a-l angaja” mai spune NFIB.

Frederick Prehn, de 54 de ani, stomatolog şi proprietar al unui magazin de arme, susţine că verifică rapoartele de credit ale potenţialilor angajaţi de aproximativ 10 ani, dar că este întotdeauna deschis la a înţelege factorii din spatele unora dintre ele, cum e cazul cheltuielilor medicale. „În general, însă, văd problemele bancare ale candidaţilor ca pe un indicator al lipsei de responsabilitate.”

Pe de altă parte, guvernanţii americani caută soluţii pentru a evita ca potenţialii angajaţi să fie prinşi într-o spirală a imposiblităţii de a obţine un loc de muncă, ceea ce ar duce la blocarea pieţei şi la faliment: “Nu poţi plăti facturile la timp şi fără un venit”, a mai spus Morgan Carroll.

Chris Ball susuţine că înţelege faptul că angajatorii care folosesc analiza rapoartelor de credit încearcă să-şi protejeze companiile de cei care, aflaţi într-o situaţie „disperată”, ar putea recurge la deturnarea de fonduri sau furt, pentru a-şi acoperi facturile. Totuşi, specialistul nu crede în relevanţa acestui indicator: „În contextul economic în care ne aflăm, este greu să mai găseşti pe cineva cu o situaţie bancară impecabilă”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.