A fost descoperită gena care poate prelungi viaţa cu douăzeci de ani

0

– Oamenii de ştiinţă speră că în urma acestei descoperiri va fi creată pastila care va ajuta persoanele în vârstă să rămână într-o formă fizică bună, să-şi menţină sănătatea şi să trăiască mai mult.

Gena se găseşte la toate mamiferele şi are funcţia de a proteja celulele de deteriorarea care survine în organism odată cu vârsta. Astfel, cercetătorii au procesat gena SIRT6  şi, după ce au testat-o pe şoareci de laborator, au constatat că durata de viaţă a acestora s-a extins cu până la 15%.

Conform rezultatelor unui studiu publicat în revista Nature, atunci cand cercetatorii de la Universitatea Bar-Ilan din Israel au redus sau eliminat gena, şoarecii au dezvoltat diabet, au suferit degenerări ale coloanei vertebrale şi au pierdut mai multe funcţii ale organelor.
La şoareci şi oameni, aproape 80% dintre aceste gene SIRT sunt identice.

Biologul Dr. Haim Cohen, care a condus studiul, a declarat: „Această genă este importantă pentru sănătatea organismului nostru, iar dacă am reuşi să facem corpul uman să o folosească cât mai în avantajos, atunci i-am putea face pe oameni să trăiască mai mult.”

„Noi nu putem injecta gena în corp, totuşi suntem în căutarea unei pastile care să o poată declanşa şi dezvolta. Daca vom reuşi să facem asta, atunci am putea spune că am găsit fântâna tinereţii.”

Având în vederew că speranţa de viaţă în Marea Britanie este de 78 de ani la bărbaţi şi 82 la femei, terapia genetică ar putea să dea generaţiilor viitoare posibilitatea să trăiască până la 100 de ani.

Dr. Cohen este de părere că pastila ar putea fi luată de tinerii de vârstă adultă sau persoanele de vârstă mijlocie, înainte de a începe procesul de îmbătrânire. Cu toate acestea, el spune că testele clinice pe oameni vor fi posibile abia peste câţiva ani buni.

Gena SIRT6 este parte a unui grup de şapte elemente conectate din ADN-ul nostru, iar potenţialul acestora a incitat deja companiile farmaceutice. De exemplu, gigantul britanic GlaxoSmithKline a investit aproape 250 millioane de lire într-o firmă mică pentru a dezvolta o astfel de genă, în speranţa că poate fi descoperit un tratament pentru extinderea vieţii.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.