Proces fără precedent împotriva tutunului, în Canada

Un amplu proces deschis în nume colectiv împotriva industriei canadiene a tutunului a început luni la Montreal, relatează AFP.

Avocatul reclamanţilor, Bruce Johnston, le-a reproşat principalilor trei producători de tutun din Canada, în numele a aproape două milioane de fumători dependenţi, că au pus în mod conştient pe piaţă „produse nocive” şi că au „ascuns sau banalizat” riscurile cu care se confruntă consumatorii.

Acest proces-fluviu, care s-a deschis luni după 13 ani de pregătiri, are o miză de peste 27 miliarde de dolari ca daune-interese. Părţile implicate sunt, pe de o parte, principalele trei companii de tutun din Canada – Imperial Tobacco Canada, filială a BAT, JTI-Macdonald şi Rothmans Benson&Hedges -, şi două grupuri de reclamanţi, pe de altă parte – primul, format din 90.000 de fumători şi foşti fumători care suferă în prezent de cancer de plămâni, esofag, laringe sau de emfizem şi cer despăgubiri de 105.000 dolari de persoană /peste 80.000 de euro/, iar al doilea format din 1.8 milioane de fumători care cer câte 10.000 de dolari de persoană.

Luni, avocatul a pus în cauză, între altele, „strategiile de marketing” ale producătorilor de ţigări care „vehiculează informaţii false”, acuzându-i că „nu au folosit tutun cu un nivel de nicotină suficient de scăzut încât să aibă ca efect încetarea dependenţei unei bune părţi dintre fumători”.

El i-a îndemnat totodată pe judecători să examineze dacă producătorii „au conspirat pentru a face front comun cu scopul de a-i împiedica pe utilizatorii produselor lor să fie informaţi cu privire la pericolul pe care îl presupune consumul”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.