Copilul tău îşi pierde des puterea de concentrare? Există o soluţie simplă!

0

– Într-un studiu recent realizat în Italia, o echipă de cercetători a urmărit 138 de copii cu vârsta cuprinsă între 8 şi 11 ani, care au susţinut o serie de teste de atenţie şi precizie, unele dintre ele implicând activităţi fizice, scrie Medicalxpress.

“Profesorii afirmă frecvent că elevii îşi pierd atenţia şi capacitatea de concentrare, mai ales în perioadele lungi de instruire academică,” a afirmat autorul studiului, Maria Chiara Gallotta, de la Universitatea din Roma.

„Elementele cheie ale învăţării sunt atenţia şi concentrarea. Studiul nostru a examinat relaţia dintre efort şi nivelurile de concentrare ale elevilor.”

În trei săptămâni, copiii au participat la câte 3 sesiuni de examinare, a câte 50 de minute fiecare, iar înainte de primul şi al treilea test au avut şi o serie de probe ce presupuneau o formă de efort fizic. Toate testele au fost structurate pentru a evalua abilităţile lor de concentrare, precum şi viteza de reacţie şi calitatea răspunsurilor.

În urma acestui studiu a reieşit că elevii s-au comportat cel mai bine în etapele precedate de activităţi fizice. Viteza de reacţie a crescut cu 9 % după exercţiile şcolare şi cu 10% după activitatea fizică. Dimpotrivă, în urma efortului combinat, scorurile de evaluare au crescut cu numai 4%.

În mod similar, în ceea ce priveşte abilitatea de concentrare, exerciţiile mentale au amplificat scorul până la 13%  iar activităţile fizice au avut ca rezultat o creştere de 10%.

Autorii studiului susţin că scorurile mai mici ar putea fi cauzate de o creştere a nivelului de stres asociat cu efortul copiilor de a-şi solicita şi corpul şi mintea, în acelaşi interval de timp.

“Descoperirile noastre”, a spus Gallotta, „sugerează că diferite tipuri de efort fizic au influenţe diferite, dar benefice, asupra activităţii cognitive a copiilor la şcoală. Deşi pentru a emite o teorie solidă este nevoie de mai multă cercetare, credem că rezultatele pe care le avem la acest moment justifică luarea în calcul a amplificării oportunităţilor de a face efort fizic pe care copiii ar trebui să le aibă la şcoală.”

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.