Cristian Buşoi (PNL) afirmă că există fonduri pentru revenirea salariilor bugetarilor la nivelul iniţial

0
Europarlamentarul liberal Cristian Buşoi consideră să revenirea salariilor bugetarilor la cuantumul din 2009 este posibilă, fără a afecta economia naţională, mai ales dacă se reduc cheltuielile cu bunurile şi serviciile din unele ministere.

Buşoi a declarat, marţi, 13 martie,că acest gest ar reprezenta, în fond, nu o majorare de salarii, ci o achitare a unei datorii a statului faţă de cei ale căror venituri le-a micşorat.

”Sigur că este o măsură electorală, pe care o denunţăm, dar dacă, până la urmă, oamenii îşi vor primi banii luaţi de Guvernul Băsescu-Boc, acest lucru nu poate fi decât pozitiv, atât pentru bugetari, cât şi pentru economia românească, în general. Analiza specialiştilor din PNL a arătat că economiile care s-au făcut din reducerile salariilor nu au însemnat, neapărat, şi economii la buget sau că cheltuielile bugetare au fost mai mici. Populaţia trebuie să ştie că banii luaţi din salariile bugetarilor au mers în capitolul de cheltuieli cu bunuri şi servicii şi, o bună parte, în săli de sport în sate fără şcoli, în parcuri construite în păduri sau în piscine în localităţi fără apă curentă, dar conduse de primari ai PDL”, a spus Buşoi.

El a adăugat că, dacă în 2011 au scăzut cheltuielile cu salariile cu 1,2% din PIB, au crescut cele cu bunuri şi servicii cu 0,7% din PIB, evidenţă care i-a deranjat pe liberali, deoarece doar unii dintre români au fost obligaţi să strângă cureaua şi să accepte reducerea veniturilor, astfel încât nu au mai putut să susţină economia de consum, nu şi-au mai putut achita creditele, iar băncile au avut de suferit.

”Nu pot accepta ca anul 2012 să copieze anul 2009, care, deşi a fost foarte greu pentru întreaga lume, în România a fost un dezmăţ bugetar, în care s-a negat permanent că la noi este criză sau că va veni criza, am avut cele mai mari cheltuieli bugetare din 1990 încoace, s-au dat pomeni electorale şi s-au făcut investiţii în zonele în care domnul Traian Băsescu avea interes pentru alegerile prezidenţiale, fără nicio responsabilitate, după care a venit anul 2010, cu măsurile criminale pentru bugetele românilor”, a adăugat europarlamentarul liberal.

Cristian Buşoi a subliniat că, deşi în programul de guvernare al PNL/USL nu s-a făcut un angajament de mărire a salariilor, majorarea veniturilor populaţiei este unul dintre obiective: ”să găsim acele soluţii prin care să creştem veniturile bugetarilor, ale pensionarilor, dar şi ale celor din mediul privat – prin reducerea CAS, de exemplu”.

Pe de altă parte, deputatul Horia Cristian este de părere că statul ar fi corect cu populaţia dacă le-ar înapoia angajaţilor întreaga sumă de bani reţinută de guvernarea din 2009 încoace.

”Banii înapoi înseamnă toţi banii, adică de când au tăiat salariile până acum. Aceasta înseamnă toţi banii înapoi şi susţin că se poate: să se taie de la câteva ministere – cum ar fi cel al Dezvoltării – şi au făcut bani de salarii. Banii să-i dea înapoi PDL-ul, până mai stă la guvernare, aşa e corect”, a afirmat Horia Cristian.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.