Două proiecte cinematografice din România, finanţate de Uniunea Europeană

0
Două proiecte legate de cinematografie din România se numără printre cele 35 de proiecte selectate pentru o finanţare totală de 5 milioane de euro în 2012 din partea programului Media Mundus, programul Uniunii Europene în materie de cooperare internaţională şi schimburi pentru industria audiovizuală, a anunţat marţi Comisia Europeană.

Astfel, proiectul „Docstories – Storytelling in Documentary Film”, coordonat de Art-Doc, a primit o finanţare de 73.333 de euro, dintr-un cost total al proiectului de 107.000 de euro. Potrivit Comisiei Europene, „Docstories” este un atelier de formare care urmăreşte să dezvolte proiecte documentare creative şi programe non-ficţiune inovatoare în regiunea Mării Negre (Rusia, Turcia, Ucraina, România, Bulgaria, Belarus, Azerbaidjan, Georgia, Armenia şi Republica Moldova). „Docstories” va crea, de asemenea, o reţea prin care se va stimula circulaţia documentarelor şi schimbul de bune practici, se arată într-un comunicat.

Al doilea proiect din România este „Operation Kino”, coordonat de Romanian Film Production. Proiectul beneficiază de o cofinanţare din partea Media Mundus de circa 200.000 de euro, dintr-un cost total de 600.000 de euro.

În total au fost selectate 35 de proiecte, care vor beneficia de o cofinanţare totală de 5 milioane de euro din partea UE. Printre alte proiecte importante selectate se numără „Ipeda Mundus”, din Franţa, care facilitează difuzarea de filme europene pe platforme video internet importante în SUA şi Canada, precum şi accesul cineaştilor din America de Nord la omologii lor europeni. Un alt proiect este „Eye on Films”, tot din Franţa, care reprezintă o reţea mondială de distribuitori şi festivaluri care distribuie lungmetraje de debut în peste 20 de ţări.

Potrivit Bruxellesului, proiectele selectate vor contribui la consolidarea distribuţiei filmelor europene pe pieţe din afara Europei şi viceversa.

„Fiecăruia dintre noi îi face plăcere să vadă filme bune la cinema şi la televizor. Media Mundus – versiunea globală a programului nostru de succes Media – încurajează coproducţiile internaţionale, stimulează distribuţia la nivel mondial şi creşte competitivitatea sectorului audiovizual european. Scopul urmărit este de a oferi publicului mai multe posibilităţi de alegere şi ocazia de a vedea filme realizate în întreaga lume”, a declarat Androulla Vassiliou, comisar european pentru educaţie, cultură, multilingvism şi tineret, potrivit unui comunicat.

Programul Media Mundus beneficiază de un buget de 15 milioane de euro pe o perioadă de 3 ani (2011-2013) şi finanţează proiecte care încurajează mobilitatea şi schimburile între realizatorii europeni de filme şi omologii lor din întreaga lume.

Programul „Europa creativă”, propus de Comisie şi care urmează să fie aplicat începând din 2014, preconizează alocarea a peste 900 de milioane de euro pentru programele Media şi Media Mundus. Bugetul final va fi stabilit de către Parlamentul European şi statele membre.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.