AIEA avertizează asupra riscurilor determinate de vechimea centralelor nucleare

0
Vechimea centralelor nucleare pe plan mondial, 80% dintre ele depăşind vârsta de 20 de ani, ridică numeroase probleme legate de siguranţa exploatării acestora, se avertizează în proiectul de raport anual întocmit de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), citat de AFP.La sfârşitul anului 2011, 5% dintre aceste centrale erau în funcţiune de peste 40 de ani, iar 32% de peste 30 de ani.

După incidentul de anul trecut de la centrala japoneză Fukushima, ” ne aşteptăm să se ia măsuri ca tot mai multe reactoare nucleare vechi să îndeplinească condiţii de securitate mai stricte, apropiate de modelele de reactoare recente sau care vor fi construite în viitor”, dar „suntem preocupaţi cu privire la capacitatea acestor instalaţii nucleare vechi de a îndeplini astfel de criterii, răspunzând, în acelaşi timp, în mod eficient nevoilor energetice” ale statelor, mai subliniază documentul.

În plus, circa 70% din cele 254 de reactoare de cercetare sunt în exploatare de peste 30 de ani, multe dintre ele având durata de viaţă expirată. „Cum reactoarele vechi sunt tot mai puţin fiabile, acest lucru implică o presiune crescută asupra aprovizionării cu izotopi la nivel mondial”, aceştia fiind utilizaţi în tratarea cancerului, mai atrage atenţia AIEA.

În anul 2009, oprirea bruscă a reactorului canadian de cercetare a condus la o penurie de izotopi. Cele cinci mari reactoare producătoare de izotopi, aflate în Franţa, Belgia, Olanda, Canada şi Africa de Sud, au o vârstă cuprinsă între 44 şi 53 de ani.

Directorului general al AIEA, Yukiya Amano, declara săptămâna trecută că energia nucleară este mai sigură în prezent faţă de cum era în urmă cu un an, înaintea accidentului de la Fukushima, provocat de un cutremur urmat de tsunami.

Potrivit acestuia, s-au înregistrat „progrese satisfăcătoare” în punerea în aplicare a planului de acţiune elaborat de către AIEA după explozia de la Fukushima, ce recomandă verificarea periodică a instalaţiilor nucleare de către echipe internaţionale şi consolidarea dispozitivelor de apărare în caz de catastrofe naturale.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.