Bercea Mondial a fost condamnat la 2 ani închisoare pentru spălare de bani

0
Magistraţii Tribunalului Olt s-au pronunţat marţi , 13 martie, pentru condamnarea lui Sandu Anghel, cunoscut drept Bercea Mondial, la o pedeapsă privativă de libertate timp de doi ani, în dosarul în care acesta este cercetat pentru evaziune fiscală şi spălare de bani.

Judecătorul Gheorghe Biolan, purtător de cuvânt al Tribunalului Olt, a declarat marţi, că Sandu Anghel a fost condamnat la o pedeapsă de doi ani cu executare pentru infracţiunile de spălare de bani, în timp ce pentru infracţiunile de evaziune fiscală, pentru că a achitat prejudiciul a fost amendat cu diferite sume de bani, între 2.000 şi 2.500 lei. „Pentru patru infracţiuni de evaziune fiscală au fost date condamnări cu amenzi cu valoare între 2.000 şi 2.500 lei, iar pentru trei infracţiuni de spălare de Bani Sandu Anghel a fost condamnat la pedepse de doi ani de închisoare. Ele au fost contopite şi s-a dat pedeapsa cea mai mare, adică doi ani de închisoare” a spus judecătorul Biolan.

Acesta a menţionat că magistraţii au mai decis ridicarea sechestrului instituit pe conturile şi terenurile lui Sandu Anghel, deoarece acesta a achitat prejudiciul rezultat în urma infracţiunilor de evaziune fiscală.

Bercea Mondial a fost trimis în judecată, pe 26 noiembrie, de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, pentru săvârşirea infracţiunii de spălare de bani şi evaziune fiscală în formă continuată.

În vederea recuperării prejudiciului, prin ordonanţa procurorului s-a dispus instituirea unui sechestru asigurător asupra conturilor sale, în suma de 102.609 euro şi 436.864 lei, precum şi asupra a 13 imobile deţinute de acesta.

Potrivit Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, în perioada 2001 – 2005, Bercea Mondial ar fi acordat, sub formă de avans, marfă şi împrumuturi financiare suma de 5.080.359 lei, în condiţiile în care între societăţile administrate de acesta şi societăţile beneficiare nu s-au derulat tranzacţii comerciale.

Totodată, acesta a ridicat din conturile societăţilor administrate, în baza unor documente fictive, suma de 1.840.400 lei, reprezentând salarii, sume pe care le-a reintrodus în circuitul financiar al societăţilor administrate.

Tot în baza unor documente fictive, Sandu Anghel a ridicat din conturile unei societăţi comerciale dividende în sumă de 196.800 lei, iar din contul alteia în sumă de 324.350 lei, în condiţiile în care societăţile din conturile cărora a ridicat aceste sume au înregistrat pierderi lună de lună.

Bercea Mondial este acuzat şi de faptul că a distrus sau ascuns actele contabile aparţinând celor cinci societăţi al căror asociat şi administrator a fost cu scopul de a îngreuna şi obstrucţiona controlul organelor fiscale, situaţie ce a impus efectuarea verificărilor de pe extrasele de cont ridicate din unităţile bancare, unde societăţile administrate au avut deschise conturile.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.