De ce trece timpul atât de repede sau, dimpotrivă, atât de greu?

0
De ce avem impresia că timpul trece uneori atât de repede şi, alteori, că trece prea încet? Psihiatri, psihologi, filozofi, experţi în biologie moleculară s-au adunat la Universitatea din Rennes la un colocviu care s-a ocupat de „un element de studiu destul de greu de sesizat: percepţia timpului”, afirmă experţii în Le Figaro.Prima menţiune este că timpul nu trece cu aceeaşi viteză pentru toţi. Este cazul, de exemplu, al pacienţilor depresivi, schizofrenici sau autişti, dar fenomenul este şi în funcţie de vârstă şi ritmurile biologice diferite.

Psihiatrul Sylvie Tordjman explică: „Pentru că persoanele în vârstă au frecvenţa cardiacă încetinită, ele au impresia că ceea ce le înconjoară „merge” foarte repede, în timp ce copiii, care au frecvenţa cardiacă accelerată, au impresia că totul trece prea încet.” În orice caz, pe măsura trecerii anilor, timpul pare că se scurge mai rapid.

În afară de ritmul cardiac, mai există şi circumstanţele. Dr Dina Joubrel, psihiatru, spune: „În cazul unui traumatism, timpul pare că stă pe loc, devine atemporal, nu avansează. Timpul melancolicului este etern, nu se sfârşeşte, existând riscul de a trece la fapte – sinucidere – pentru a-l opri. Dimpotrivă, timpul neliniştii se reduce, devine prea scurt, este un timp al imediatului.”

În realitate, „totul se petrece ca şi cum am avea în creier un generator de impulsuri„, arată profesorul John Wearden, psiholog britanic. „Aceste impulsuri sunt stocate într-un acumulator şi acolo se află percepţia brută a timpului. Când nu este prea plin, se spune că timpul trece încet.” Emoţiile ar putea accelera debitul generatorului de impulsuri al ceasului intern, de unde senzaţia că timpul se scurge mai repede.

Şi atenţia joacă un rol. „Atenţia acordată unui eveniment se corelează cu percepţia subiectivă a duratei sale”, mai spune pr Tordjman. Toţi participanţii la colocviu au fost de acord că această arie de cercetare este cu adevărat fascinantă.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.