Încă două apariţii pe lista „duşmanilor Internetului”

0 33

– Bahrain şi Belarus sunt ultimele două state care au fost adăugate de Reporteri Fără Frontiere pe lista anuală a „duşmanilor Internetului”, scrie BBC News. Acestea se alătură altor 10 naţiuni care restricţionează accesul la Internet, filtrează conţinutul căutărilor web şi restricţionează activitatea blogurilor.

India şi Kazahstan se află şi ele pe lista RFF a „ţărilor aflate sub supraveghere”, din cauza temerilor că devin din ce în ce mai represive. Organzaţia a afirmat că 2011 a fost cel mai dur an pentru aşa-numiţii „netizens” (cetăţeni ai Internetului), având în vedere că s-au făcut cel puţin 199 de arestări ale militanţilor de pe Internet, cu 31% mai multe decât în 2010.

China, urmată de Vietnam si Iran are în prezent cel mai mare număr de netizens în închisoare.

RFF a declarat că a adăugat Bahrain pe lista sa după moartea lui Rashid Zakariya Hassan. Acesta a fost moderatorul unui form, despre care s-a spus că a diseminat ştiri false despre ţara sa, şi a instigt la răsturnarea guvernului înainte de a muri, la şase zile după ce a fost reţinut.

RFF spune că autorităţile ţării au arestat, de asemenea, alţi militanţi de pe Internet, au limitat discursul liber unor activişti şi au întrerupt liniile de comunicaţii în timpul demonstraţiilor. Reacţia guvernul Bahrain la raportul organizaţiei a fost aceea de a-şi exprima preocuparea că nu s-a „prezentata realitatea situaţiei”.

Câţiva paşi pozitivi au fost luaţi totuşi în  vederea reformării sectorului media de la publicarea unui raport de către Comisia  Independentă de Anchetă Bahrain (BICI) în ceea ce priveşte represiunile care au avut loc anul trecut la protestele antiguvernamentale. Organizaţia a propus o diminuarea a cenzurii şi  acceptarea opinilor politice în mass-media.

Şi în Belarus situaţia este complicată, în condiţiile în timpul guvernării preşedintelui Aleksandr Lukaşenko a crescut numărul de site-uri blocate şi de arestări ale bloggerilor, în timp ce alţi militanţi fost invitaţi la conversaţii „preventive” cu poliţia, în care s-au făcut presiuni asupra acestora de a nu susţine protestele.

Se spune, de asemenea, regimul a folosit Twitter pentru a trimite mesaje concepute pentru a intimida manifestanţii.  La aceasta se adaugă la faptul că principal furnizor de servicii de internet a deviat utilizatorii către siteuri care conţineau viruşi atunci când utilzatorii au încercat să se conecteze la reţeaua socială Vkontakte.

RFF acuză şi China şi Siria de a fi angajat  bloggeri să comenteze pe site-urile cyber-dizidenţilor, copleşind paginile acestora cu mesaje de susţinere a guvernelor.

Alte îngrijorări se ridică la anunţul preşedintelui Iranului, Mahmoud Ahmadinejad, de a construi un web  „curat” , cu propriul motor de căutare şi serviciu de mesaje.

India face parte şi ea din lista statelor aflate „sub supraveghere” după intensificarea eforturilor de monitorizare a Internetului în urma atentatelor din Mumbai din 2008, politica de securitate naţională a ţării subminând protecţia datelor personale ale utilizatorilor.

Australia ramâne şi ea în registru din cauza eforturilor guvernului său de a introduce un sistem de filtrare obligatorie pe web, pentru a bloca conţinutul considerat inadecvat, cum ar fi pornografia infantilă. RFF spune că este îngrijorător faptul că sistemul ar putea să nu fie administrat transparent.

Şi Franţa se află pe aceeaşi listă din cauza politicii celor trei descărcări, care pot avea drept consecinţă suspendarea Internetului pntru download ilegal.

Deşi Marea Britanie nu face nici din lista de RFF, organismul ia act de faptul că ONU are temeri legate de faptul că Bill Digital Rights vizează apărarea drepturilor de autor. RFF spune, de asemena, că decizia BlackBerry de a sprijini autorităţile, fără hotărâre judecătorească anterioară, în timpul protestelor din Londra denotă „o evoluţie  îngrijorătoare”.

State aflate sub supravegherea Reporteri Fără Frontiere:

Australia
Egipt
Eritreea
Franţa
India
Kazahstan
Malaezia
Rusia
Coreea de Sud
Sri Lanka
Tailanda
Tunisia
Turcia
Emiratele Arabe Unite

Duşmani ai Internetului:

Bahrain
Belorus
Myanmar
China
Cuba
Iran
Coreea de Nord
Arabia Saudită
Siria
Turkmenistan
Uzbekistan
Vietnam

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.