Goi-puşcă şi cu mâinile amputate. Aşa va trebui să ne plătim împrumuturile!

12

– Să presupunem că sunteţi un cap de familie. Să admitem că sunteţi şomer şi că vi se rupe în paişpe de orice slujbă pe care v-aţi putea-o lua ca să marcaţi banul cel aducător de-ale gurii şi plătitor de alte marafeturi precum impozite şi taxe, chirie dacă e cazul, utilităţi, haine, cărţi, ieşiri în oraş, spectacole de teatru… Ei, dar m-am dus prea departe, scuzaţi… Să zicem, de dragul discuţiei, că cineva vă tot împrumută, cu dobândă rezonabilă şi chiar cu o perioadă de graţie destul de mare. Se termină banii? Luăm alţii cu împrumut, bineînţeles. Şi, azi aşa, mâine aşa, devine obişnuinţă. Şi chiar trăiţi pe picior mare, căci aveţi de unde, nu-i aşa?

 

Banul vine ca pe tobogan, n-aveţi griji şi nici nevoi, deşi ştiţi foarte bine că la un moment dat va veni o scadenţă şi va trebui să începeţi să plătiţi. Dar nu vă interesează, să aveţi de unde. Nici nu vă pasă că, pe lângă ratele pe care va trebui să le plătiţi, va trebui să vă puteţi întreţine şi că nu vă veţi mai putea împrumuta.

Cu oarece vreme înainte de a veni scadenţa, îi trimiteţi pe ăi mici la cerşit sau la munci mai puţin intense şi prost plătite, pe măsura lor. Pentru că nu sunt bine organizaţi, ei se întorc mai mult cu mâinile goale, zilnic. Rar de tot aduc oarece sume mai răsărite. Dar tot nu vreţi să vă puneţi pe treabă. Continuaţi cu acelaşi stil de viaţă.

Şi vine scadenţa. Şi începeţi plăţile. Din ce? Păi, din bani împrumutaţi de prin alte părţi, că doar n-aveţi venituri care să poată susţine traiul şi plata datoriilor. Din împrumuturi mai consistente, ca să puteţi şi plăti ratele la datoriile iniţiale, dar să şi mâncaţi şi să cheltuiţi la fel ca înainte.

Apoi începeţi să nu mai faceţi faţă. Nu vă mai dă nimeni un leu, aşa că traiul bun s-a terminat brusc. Creditorii vă bat zilnic la uşă, ameninţându-vă că vă scot în drum dacă nu le daţi banii. Şi, în final, acest lucru chiar se întâmplă, căci aceştia vin cu executorul judecătoresc şi cu poliţia.

Casa şi bunurile vă sunt vândute pe te miri ce, pentru colectarea cât mai grabnică a sumelor ce trebuie să stingă datoriile. Rămâneţi în drum, gol puşcă, la fel şi consoarta şi cu cei mici, care plâng de mama focului. Îi priviţi tâmp şi le spuneţi că aşa-i viaţa, că v-aţi străduit şi că n-a ieşit nimic. Îi sfătuiţi să încerce să se descurce singuri, poate vor avea mai mult noroc.

Zdruncinaţi de ce vi se întâmplă şi hăituiţi de frumoasele amintiri ale traiului fără griji, cu toţii sunteţi murdari, bolnavi, nişte triste arătări…

Cum putem califica un astfel de om? E un cretin? Poate. Un neisprăvit? Nu neapărat. Un iresponsabil? Da. Un om bolnav la cap? Cel mai probabil! Nu cred că, în vremurile acestea, cineva sănătos la mansardă poate face aşa ceva familiei lui. Trebuie să fii serios afectat la organul gândirii, e necesar ca simţul realităţii să-ţi fie pur şi simplu ca şi inexistent ca să poţi fi în stare de asemenea evoluţii.

Atenţie! Cele de mai sus nu sunt inspirate din Tess D’Uberville, nici din Oliver Twist. E realitatea care ne face cu ochiul! E ceea ce ne coc guvernele postdecembriste nouă, românilor, de mai bine de douăzeci de ani.

Poate nu ştiaţi, dar anul acesta România va avea de plătit o rată de 14 miliarde de euro, din care nu mai puţin de 2 miliarde reprezintă doar comisioane şi dobânzi.

Ei bine, drăgălăşenia cea mai mare e faptul că nu putem plăti aceste sume, numai din bugetul de stat. De altfel, bugetul naţional pe 2012 nu include plata acestei rate a datoriei publice, cel puţin nu în totalitate.

Datoria României se apropie de 40% din produsul intern brut, fiind acum de trei ori mai mare decât cea din 2008, adică 193,25 miliarde de lei. Datoria a crescut şi va continua să crească pentru că statul nu poate produce venituri pe măsura cheltuielilor şi – cum altfel? – nici nu catadicseşte să reducă cheltuielile.

Ba încă, an electoral fiind, guvernanţii mai promit şi reîntregirea salariilor bugetarilor! Pentru anul acesta, analiştii economici estimează că ţara va trebui să se împrumute suplimentar cu încă 16 miliarde de euro, din care 13,3 miliarde reprezintă rostogolirea datoriilor preexistente. Statistici şi fapte. Concrete!

De fapt, crima săvârşită de guvernanţii cei ca loviţi de dambla în aceste două decenii şi ceva e cu mult mai gravă. Nu numai că acum nu au cum să plătească, dar au adus ţara în situaţia în care să nu mai poată obţine singură aceste sume.

Pentru că industria pe care ne-a lăsat-o Ceauşescu, bună, rea, aşa cum era ea, a fost făcută praf şi pulbere sub bagheta malefică a acestei adunături de ciocoi. Aici trebuie să-i mulţumim în special “deschizătorului de drumuri”, întâiul premier de după 1989, fiul cominternistului evreu Ernő Neuländer, transformat în Walter Roman.

Pentru că Petre Roman este cel care a creat, numai prin sintagma “industria României este un morman de fiare vechi”, premisele distrugerii unui număr înspăimântător de mare de întreprinderi, cu devalizarea mijloacelor de producţie şi a averilor acestora. Numai nişte bolnavi mintal pot fi atât de iresponsabili şi de nepăsători.

Cât despre iresponsabilitatea celor ce ne guvernează, ea este nu numai pur descriptivă, dar şi legală – a se vedea imunităţile acestor netrebnici.

Mă întreb, pentru ce ai nevoie de imunitate în faţa legii, dacă te ştii un individ onest şi bine pregătit? A, nu te ştii astfel? Atunci pentru ce te-ai cocoţat într-o astfel de funcţie? Cine e responsabil pentru ascensiunea ta într-o astfel de zonă în care, altfel, ar trebui să urce numai cei mai buni dintre cei mai buni? Chiar nimeni să nu răspundă de ceea ce ni se întâmplă?

Statul, a cărui funcţionare trebuie să conducă la o conjugare a eforturilor unei naţiuni, nu mai e ce ar trebui să fie. Din nefericire, el tinde să devină exact opusul celui ce-a fost. Mecanismele sale zac răşchirate ca nişte membre inutile, de la care nu mai sosesc decât impulsuri senzitive către un creier bolnav. Triumful răului pare a fi complet, din nefericire. El va duce la rezultate comparabile, păstrând proporţiile, cu cel descris în povestea familiei nevolnice. E bine să vă ţineţi mâinile pavăză: nebunii încep deja să ne dea cu bâta-n cap.

Ion SCUTARU

 

 

loading...
Citește și
12 Comentarii
 1. Coco spune

  Te ia groaza , nu alta ! Si cand ii vezi pe toti imbuibatii cum isi rad in pene!

 2. adolf spune

  ori se umfla in pene ori isi rad in barba…

 3. SOLOMON_KANE spune

  SINCER DE FEL SUNT INCREZATOR…..DAR IN TIMPURILE IN CARE SA TRAIM A MAI FI INCREZATOR……ESTE NEBUNIE PE FATA!!! NVOR VENI VREMURI TARE GRELE…DIN TOATE PUNCTELE DE VEDERE!!! VOR FI ANI GREI DE TRAIT.!!! SPOVEDITI-VA SI VA IMPARTASITI CACI VA VENI FOC SI PARA PE PAMANT!! RAUL A ACAPARAT EXTREM DE MULT!!! IN ZIUA DE AZI CEI SANATOSI VOR FI CONSIDERATI CEI NEBUNI ..SI INVERS!! „” IN CE LUME TRAIM IN CARE ORBI II CONDUCE PE IDIOTI „!!!

 4. bebe spune

  un organism,fie el si stat, tara, degeaba are celule sanatoase sau chiar organe sanatoase, daca are un sistem nervos SNV,SNC bolnav, acesta va muri. ma rog, va fi asimilat in altele (vezi ungaria, rusia, grecia, etc)sau se va dezintegra pur si simplu.
  e, ca va fi razboi, revolutii foame, boli, normal asta doar din cauza ca celulele sanatoase, (oamenii de rand) mai au energie vitala. iar asta o vor pati in special cei care vor mai fi in spatiul acesta geografic.

 5. gogus spune

  ufff….mai bine nu citeam !! Oricum stiam , dar e ca informatiile rele , le mai dai la o parte sa nu-ti tai venele brusc , le mai lasi sa creasca !! ce-i mai naspa e ca toate informatiile te imping spre un egoism , in opozitie cu ” spiritul cetatii ” ! in concluziune , aveti dreptate si mintile ramase le vom folosi frumos spre a da m–ie si noi statului ca sa nu ramanem datori ! AFERIM !

 6. cristina spune

  „Cine e responsabil pentru ascensiunea” lor? Noi. Poporul care acu’ se tanguie si alearga la tatucii cu promisiuni. Poporul care mai vrea bani de cheltuit, stand, bineinteles, degeaba. Poporul care a prins gustul banului nemuncit „da’ io de ce sa nu am?”. Ca avem familii, copii si inconstienta nu-i o noutate. Ca nu avem nici acum „maturitate si responsabilitate” e trist, dar nici intr-o mie de ani n-o sa avem. De ce? Simplu, repet: ne plac banii. Nemunciti. Bonusurile, primele, donatiile, castigurile din senin, iertarile de datorii, preluarile datoriilor de catre Stat (cine-o fi, statul asta, dar e mare si trebuie sa aibe sa-mi dea si mie!) – astea-s visurile tuturor!
  Cand o sa vad guvernul „nou” venind cu imprumuturi noi si spunand: „hai la vot, ca va dam bani”, iar alegatorii o sa raspunda „nu vrem bani straini, ca ne e teama de datorii pe care nu le putem plati”… e-hei!

 7. Daniel spune

  Acest articol e pe sistemul „Muriti fira-ti a dracului…”
  Dar eu spun altfel: „Iubirea de bani e radacina tuturor relelor” si daca exista rau exista si bine. Daca exista oameni posedati de rau, dar muritori totusi, inseamna ca exista si bine; altfel viata aceasta nu ar avea sens. Ceea ce vreau sa zic e ca Dumnezeu exista ca El doreste sa ne mantuiasca pe toti si ca cei care iubesc banii vor ramane cu domnul lor in Iad.
  Pentru ceilalti care cred in Dumnezeu: Matei 10:28 „Nu vă temeţi de cei ce ucid trupul, dar care nu pot ucide sufletul; ci temeţi-vă mai degrabă de Cel ce poate să piardă şi sufletul şi trupul în gheenă.”

 8. ionescu doina spune

  Asa este. vezi Pslamul 59 al lui David, ultimele 2 paragrafe:
  12.Da-ne noua ajutor ca sa ne scoti din necaz, ca desrata este izbavirea de la om.
  13. Cu Dumnezeu vom birui, si El va nimici pe cei ce ne necajesc pe noi.

 9. Alex spune

  „The problem with socialism is that eventually it runs out of other people’s money” – Margaret Thatcher

  Ideea e ca deja am cam terminat banii. Ultimii 20 de ani am trait bine-mersi pe banii EU si ai USA. Acum nu mai merge. Socialistii si cei 60-70% care-i au tendinte socialiste in Romania nu-si dau seama de asta si nici nu vor sa accepte. Dar nici nu trebuie. Cand ultima picatura a secat, se vor trezi la crunta realitate.

  Si atunci, un adevarat partid de dreapta (nu PDL – acesta este doar un partid de profitori si oportunisti) va prelua conducerea.

  Dar mai intai va curge sange in strazi. La propriu, nu la figurat. Masele de asistati sociali, de bugetari isi vor sfasia proprii alesi cand acestia nu vor mai putea plati „drepturile” promise.

 10. Gloria spune

  Dreptate in mare parte ce se omite este faptul ca revolutia nu a fost a romanilor a fost a ungurilor si iudeilor! Aceste vipere pe care le-am crescut in casa batrinilor nostri si care au uneltit si complotat impotriva noastra de sute de ani. Felul cum n-i s-au furat tot aurul si valuta 2001-2002 cu destinatie Austria si Elvetia. Apoi s-au facut imprumuturi la IMF de zeci de miliarde inminate constiincios la UE. De acolo sunt platite viperele care ne duc la genocide la fel ca pe palestinieni. Totii banii merg la Zionisti=Rothschild si Bilderberg si noi ca si multe alte popoare din lume devenim sclavii lor. Acuma se iau directive de la UE sa inchidem industriile, exploatarile de aur, gaze si petrol. Ne obliga la liberalizare (privatizare) pina si a celor mai vitale institutii de stat: BANCA! -invatamint, sanatate, constructii si transporturi. Vedeti cine ne-a furat cel mai mult:
  http://www.youtube.com/watch?v=7dmxnmmggDA&feature=related

 11. adri spune

  se vede foarte clar ca toate guvernele lumii nu au interese catre propria natiune, fac jocul intereselor magnatilor, bancherilor si altor organizatii obscure .acestia sunt adevaratii responsabili de tot ce se intimpla in lume.cu o mina ne intind o bombonica iar cu cealalta ne scotocesc prin buzunare

 12. donitz spune

  Marele om Hitler a zis: nu o sa termin toti evreii pt ca generatiile viitoare sa vada ca am avut dreptate.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.