Mâncaţi carne roşie? Atunci veţi trăi mai puţin, spun cercetătorii

0

– O dietă bogată în carne roşie ar putea diminua speranţa de viaţă, afirmă cercetatorii de la Harvard Medical School. Rezulatele unui studiu recent realizat pe mai mult de 120.000 de persoane sugerează că un consum de carne roţie poate creşte riscul de cancer şi afecţiuni cardiace, scrie BBC News. Vestea bună este că, înlocuind carnea roşie cu peştele sau carnea de pui, riscurile acestea pot fi reduse substanţial, spun autorii studiului.

Cercetatorii au monitorizat evoluţia medicală a peste 37 000 de bărbaţi între 1986 şi 2008 şi a peste 80 000 de femei între 1980 şi 2008.

Aceştia au constatat că, adăugând carne roşie neprocesată în dieta zilnică a unei persoane, riscul de deces creşte cu 13%, ocurenţa unei boli cardiovasculare fatale cu 18% şi a cancerului cu 10%.

Cifrele pentru carne prelucrată au fost mai mari – 20% pentru mortalitate generală, 21% pentru probleme cardiace şi de 16% pentru cancer.

Oamenii de ştiinţă au indentificat grasimile saturate ca fiind responsabile pentru riscul crescut de atac de cord, în timp ce nivelul ridicat de sodiu din carnea prelucrată este cel care determină apariţia afecţiunilor cardiovasculare, prin efectul pe care îl are asupra tensiunii arteriale.

Victoria Taylor, dietetician la British Heart Foundation, a declarat: „carnea roşie poate fi consumată ca parte a unei diete echilibrate, dar e mai prudent să se foloseacă metode de gătit mai sănatoase, cum ar fi grătarul.  Dacă mâncaţi carne prelucrată – bacon, cârnaţi, şuncă sau burgeri – de mai multe ori pe săptămână, încercaţi să vă diversificaţi dieta prin înlocuirea acestora cu alte surse de proteine​​, cum ar fi peştele, carnea de pui, păstăile sau lintea”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.