EUR
4,84 RON
(+0.1%)
USD
4,31 RON
(+0.33%)
GBP
5,42 RON
(+0.27%)
CHF
4,48 RON
(+0.52%)
BGN
2,47 RON
(+0.11%)
BYN
1,80 RON
(+0.31%)
CAD
3,19 RON
(+0.42%)
RSD
0,04 RON
(+0.09%)
AUD
2,98 RON
(-0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.65%)
CZK
0,18 RON
(-0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.74%)

Maria Barna: Reducerea CAS este o măsură necesară, care trebuie să fie prioritară pe agenda Guvernului

Reducerea CAS pentru angajator, dar şi pentru angajat, este o măsură necesară, care trebuie să fie prioritară pe agenda Guvernului, a declarat, miercuri, 14 martie, preşedintele Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor, Maria Eugenia Barna.

Deputatul UNPR a subliniat că România trebuie să stimuleze crearea de noi locuri de muncă şi să crească rata de ocupare, în acest sens fiind necesară dezvoltarea antreprenoriatului autentic.

„Soluţia pentru România este să stimuleze crearea de noi locuri de muncă, să creştem rata de ocupare de la 57%, cât este în prezent, la 70%, potrivit prevederilor Tratatului de la Lisabona. În acest sens, singura sursă pentru crearea de noi locuri de muncă o reprezintă dezvoltarea antreprenoriatului autentic. Una din măsuri o reprezintă scăderea costului forţei de muncă. Reducerea CAS pentru angajator, dar şi pentru angajat, este o măsură necesară, care trebuie să fie prioritară pe agenda Guvernului”, a precizat Barna.

Referindu-se şi la măsura reîntregirii salariilor bugetarilor, preşedintele Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci a subliniat că datele economice permit luarea în calcul a revenirii salariilor din sectorul bugetar la nivelurile avute înainte de tăierea cu 25%, fără să aibă loc o „chirurgie bugetară” şi, în acelaşi timp, cu încadrarea în bugetul pe 2012 aprobat de Parlament. „Datele economice de care dispunem ne permit astăzi să luăm în calcul o asemenea măsură fără să facem ‘chirurgie bugetară’ şi să ne putem încadra în bugetul pe care l-am aprobat în Parlament pentru anul 2012”, a precizat Maria Eugenia Barna.

În ceea ce priveşte Legea responsabilităţii fiscal bugetare, deputatul UNPR a precizat că aceasta permite clauze derogatorii. Astfel, în situaţia schimbării Guvernului, acesta poate, prin noul program de guvernare, să solicite Parlamentului, prin Ministerul Finanţelor Publice, modificarea Strategiei fiscal – bugetare.

În opinia Eugeniei Barna, reîntregirea salariilor din sectorul bugetar este o măsură raţională, normală, iar banii trebuie daţi înapoi. În plus, această măsură va duce la relansarea consumului, dar şi la îmbunătăţirea nivelului de trai. „Consider că este o măsură raţională, normală şi că trebuie daţi înapoi banii oamenilor. În acelaşi timp, reîntregirea salariilor va avea efecte imediate, din punct de vedere economic, prin relansarea consumului dar şi social, prin îmbunătăţirea nivelului de trai”, a precizat preşedintele Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci.

În plus, după părerea Mariei Eugenia Barna, această măsură trebuie dublată în viitor de altele complementare.

„Mă refer la un alt indicator care va trebui analizat în perioada următoare şi anume costul unitar al muncii. Este necesar să ne aplecăm mai mult asupra acestui indicator macroeconomic şi să luăm decizii care să genereze prosperitate potenţială. Ambele subiecte s-au aflat pe agenda discuţiilor pe care le-am purtat în cadrul Comisiei de buget – finanţe cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional şi ai Comisiei Europene, subiecte pe care le vom relua în cadrul întâlnirii programate în luna aprilie”, a subliniat deputatul UNPR.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la un post de televiziune, că salariile bugetarilor ar trebui să se majoreze cu 15%, astfel încât acestea să revină la sumele de dinainte de aplicarea măsurilor de austeritate în 2010. „Circa 15%, ca să se revină la salariile anterioare”, a spus Băsescu, duminică, la Pro Tv, întrebat ce procent ar trebui aplicat reîntregirii salariale. Preşedintele a mai precizat că banii respectivi vor fi luaţi din veniturile bugetului de stat.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata