Mihai-Răzvan Ungureanu: Guvernul se reuneşte vineri pentru pachetul de legi privind energia

0
Guvernul se va reuni vineri, 16 martie, în şedinţă extraordinară pentru adoptarea unui pachet de legi privind energia, a declarat, marţi, la Antena 3, premierul Mihai-Răzvan Ungureanu, care a menţionat că a vorbit la telefon şi cu preşedintele PSD, Victor Ponta, în legătură cu dialogul cu Opoziţia, inclusiv pentru aceste măsuri legislative.

„Vineri, într-o şedinţă de guvern extraordinară urmează să discutăm proiectul de lege, evident pentru a-l avansa spre parlament, pentru pachetul pe energie. Ceea ce intră în interiorul acestei iniţiative legislative este crucial pentru România”, a spus Ungureanu.

El a afirmat că i se pare „corect” ca la dezbaterea care vizează pachetul legislativ privind energia să participe şi Opoziţia, şi Puterea.

„Mi se pare nu doar corect etic, mi se pare corect politic ca în dezbaterea legii care vizează pachetul de energie să fie prezentă şi Opoziţia şi Puterea. Este un exemplu, tot aşa cum cred că pentru chestiuni de interes naţional dialogul transpartinic este esenţial, de la Schengen la Mecanismul pentru Cooperare şi Verificare. Toate acestea se tratează la nivelul unui Parlament reunit în formulă completă”, a arătat premierul.

În context, şeful Executivului a menţionat că, marţi după-amiază, a vorbit la telefon cu preşedintele PSD, Victor Ponta, copreşedinte al USL, pentru a se întâlni ca să discute priorităţile legislative, inclusiv pachetul referitor la energie.

„Mă va ierta domnul preşedinte Ponta şi vă fac o confidenţă, chiar dacă n-a avut această înţelegere cu domnia sa, noi ne-am auzit la telefon şi în această după-amiază. A fost un telefon pe care am considerat că e normal să-l dau. Nu e vorba de o consultare, e vorba de nevoia de a ne întâlni pentru a discuta priorităţile legislative esenţiale care ne aşteaptă pe perioada care urmează, între care pachetul de energie despre care i-am spus, ştiind foarte bine că toţi ceilalţi reprezentanţi ai partidelor din arcul guvernamental cunosc această chestiune şi mi se pare corect politic, dar şi democratic ca preşedintele PSD să cunoască acest lucru”, a afirmat Ungureanu, la Antena 3.

El a susţinut că „nu există o oprelişte subiectivă care să împiedice dialogul cu Opozţia”.

„Dincolo de ceea ce pot eu face la nivelul unui telefon sau întâlniri, există raţiuni de ordin politic pe care nu le pot eu dirija. Nu pot eu aduce Opoziţia în Parlament în condiţiile în care există alte criterii prin care Parlamentul se va reîntregi, dar nimic nu mă împiedică să-mi manifest dorinţa ca acest lucru să se întâmple, mai ales pe chestiuni foarte serioase”, a adăugat şeful Executivului.

Prim-ministrul a susţinut că şi Puterea şi Opoziţia au obligaţia relansării dialogului.

„Nu este doar imaginea reală şi necesară a parlamentarismului democratic. Este, cred, o obligaţie care vine din ambele părţi ale spectrului politic, putere şi opoziţie de a întreţine acest dialog. Eu mi-am arătat disponibilitatea şi, la nivelul meu, fie că e vorba de un contact personal fie că e vorba de un dialog cu caracter relativ de formalitate, acest dialog există”, a spus Mihai-Răzvan Ungureanu.

Referitor la liderul PNL, Crin Antonescu, premierul a spus că îi va telefona şi acestuia.

„N-am apucat să-l sun, dar îl voi suna şi pe domnia sa, evident”, a declarat şeful Guvernului.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.