EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(0%)
GBP
5,41 RON
(-0.02%)
CHF
4,18 RON
(-0.01%)
AUD
3,00 RON
(-0.01%)
CAD
3,17 RON
(-0%)
BGN
2,42 RON
(0%)
RUB
0,06 RON
(0%)
ZAR
0,30 RON
(-0.03%)
BRL
1,13 RON
(-0.03%)
CNY
0,62 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(-0.01%)

Numele viitorului preşedinte al Băncii Mondiale rămâne învăluit în mister

0
Mister rămas neelucidat în ce priveşte numele candidatului pe care Statele Unite intenţionează să-l avanseze pentru şefia Băncii Mondiale, după ce viitoarea reprezentantă a Washingtonului în cadrul instituţiei financiare a afirmat, marţi, că nu dispune de nicio informaţie despre acest subiect, relatează AFP.

Candidaţii trebuie prezentaţi până cel târziu la 23 martie, iar guvernul american nu a dezvăluit încă pe cine va propune pentru a-i succeda lui Robert Zoellick, al 11-lea american care ocupă această funcţie.

Întrebată marţi în plenul unei comisii senatoriale despre candidaţii pentru preşedinţia Băncii Mondiale, viitoarea administratoare supleantă ce va reprezenta Statele Unite la BM, Sara Aviel, a răspuns că nu ştie cine va fi persoana desemnată.

Senatorul republican Bob Corker i-a reaminitit că guvernul a promis să prezinte un candidat american.

‘Ştiţi cine este?’ a întrebat el. ‘Nu ştiu’, a răspuns ea. ‘Sunteţi printre cei vizaţi?’, a lansat Corker pe un ton de glumă. ‘Vă dau cuvântul că nu’, i-a replicat ea.

Numirea Sarei Aviel, în prezent consilieră în cadrul Departamentului Trezoreriei pe probleme de dezvoltare, trebuie aprobată de senatori. Ea a promis să apere interesele ţării sale.

‘Cred că reprezentanţii americani au servit corect instituţia’ Băncii Mondiale, a afirmat ea.

În virtutea unei reguli nescrise, preşedinţia BM a revenit întotdeauna unui american, iar cea a Fondului Monetar Internaţional a fost rezervată europenilor.

La începutul lunii martie, o sursă apropiată Băncii Mondiale a lăsat să se înţeleagă că Statele Unite au reţinut pe lista scurtă numele senatorului democrat John Kerry, al lui Lawrence Summers şi Susan Rice.

John Kerry a făcut cunoscut, joi, că ‘nu este interesat’ de această funcţie.

În prezent, Susan Rice ocupă funcţia de ambasador al SUA la Naţiunile Unite. Secretar al Trezoreriei în timpul preşedintelui Bill Clinton, Lawrence Summers a fost, din ianuarie 2009 până în decembrie 2010, consilierul pe probleme de economie al preşedintelui Barack Obama.

Până marţi, niciunul dintre statele membre al Băncii Mondiale nu anunţaseră oficial vreun candidat.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.