UE aprobă îngheţarea a 495 de milioane de euro pentru Ungaria din cauza deficitului excesiv

0
Miniştrii de finanţe din Uniunea Europeană, reuniţi marţi, la Bruxelles, au aprobat îngheţarea temporară a 495 de milioane de euro din fondurile de coeziune programate pentru Ungaria în 2013, din cauza deficitului excesiv al acestei ţări, a anunţat, într-o conferinţă de presă, ministrul danez al finanţelor, Margrethe Vestager.

Oficialul danez, a cărui ţară deţine preşedinţia rotativă a Uniunii Europene, a precizat însă că decizia de îngheţare a fondurilor, care ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2013, va fi ridicată ‘fără întârziere’ dacă Ungaria va lua măsurile de corecţie bugetară necesare până la 22 iunie, când va avea loc următorul consiliu al miniştrilor de finanţe.

Decizia ECOFIN reprezintă aprobarea unei forme modificate a unei recomandări a Comisiei Europene, deranjată de faptul că deficitul Ungariei a depăşit regulat din 2004 limitele permise în UE. Este pentru prima dată când o ţară membră a Uniunii Europene ar putea fi efectiv sancţionată pentru deficit excesiv conform noilor reguli de întărire a disciplinei bugetare.

O propunere iniţială a Comisiei oferea termen până în septembrie Ungariei să facă dovada că deficitul bugetar va putea fi adus în mod sustenabil sub limita UE de 3% din produsul intern brut. Ungaria va avea acum trei luni la dispoziţie pentru a face ajustările necesare la buget şi pentru a scăpa de sancţiune.

Suma de 495 de milioane de euro reprezintă 29% din fondurile de coeziune în valoare de 1,7 miliarde de euro programate pentru Ungaria în 2013. Fondurile de coeziune sunt folosite pentru acordarea de ajutor regiunilor defavorizate ale Uniunii Europene, în special cele din fostele ţări comuniste din Europa Centrală şi de Est care au aderat la blocul comunicat în 2004 şi 2007.

Ministrul ungar al economiei Gyorgy Matolcsy a declarat, la Bruxelles, că decizia ECOFIN este una ‘raţională’, ”care pune capăt standardelor duble”, potrivit MTI. El le-a mai spus jurnaliştilor că decizia împacă interesul naţional al Ungariei cu valorile UE.

„Prima mea impresie ca ministru a fost aceea că cel puţin două treimi dintre statele membre ale UE au fost de partea intereselor naţionale ale Ungariei”, a afirmat Matolcsy, care a adăugat că, atât timp cât Ungaria va face ajustările necesare, decizia va fi suspendată în iunie. El a precizat de asemenea că miniştrii de finanţe din UE au recunoscut reuşitele guvernului ungar în reducerea datoriei publice şi în urmarea unei politici fiscale stricte.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.