Băsescu: Dezastrul din martie 2011 a arătat de ce Japonia va continua să fie una dintre primele ţări

0
Dezastrul de la 11 martie 2011 a arătat de ce Japonia va continua să fie una dintre primele ţări ale lumii, a declarat miercuri preşedintele Traian Băsescu, afirmând că românii au putut înţelege cât de greu le-a fost japonezilor pentru că au trecut şi ei prin dezastrul cutremurului care a avut loc în România în 1977.

„11 martie este un moment care probabil este greu de şters din memoria oricărui om de pe planetă. A fost un moment în care parcă aveam impresia, privind imagini de la televiziuni, că natura vrea să înfrângă omul. Şi ne-a arătat că acest lucru ar fi fost posibil dacă acel om, acea naţiune nu era Japonia. Poate nu este atât de impresionant ce s-a întâmplat pe 11 martie, mai impresionant decât fenomenul natural din 11 martie a fost ce-am văzut la naţiunea japoneză. A fost o probă de solidaritate, în primul rând, o naţiune care în faţa unui dezastru a fost unită, ca niciodată poate. O naţiune care a luat notă de dezastru şi a spus: ‘Noi suntem deasupra lui”’, a declarat preşedintele, la ceremonia de comemorare a cutremurului din partea de est a Japoniei, din luna martie a anului trecut.

Traian Băsescu a precizat că, deşi poate nimeni nu ar fi crezut într-o refacere atât de rapidă, astăzi, coasta de răsărit a Japoniei este funcţională integral. Şeful statului a amintit despre o întâmplare din viaţa sa, de pe vremea când era comandant de navă. „În 1981, comandând o navă de 40 de mii de tone a apărut un incendiu uriaş într-un port francez.

Focul topise şi antenele de la radar, dar când de pe puntea de comandă s-au acţionat butoanele instalaţiilor de siguranţă, toate instalaţiile au funcţionat perfect. Niciodată, în istoria de 15 ani a navei, instalaţiile nu fuseseră utilizate în mod real, în situaţie reală, cu incendiu la bord, cu incendiu de mari proporţii. Au funcţionat perfect, dar nava şi instalaţiile erau de producţie japoneză. Aşa am văzut şi capacitatea administraţiei japoneze de a acţiona în momentul dezastrului din 11 martie”, a povestit Băsescu.

Potrivit acestuia, oricât de mare a fost dezastrul din martie 2011, administraţia locală şi cea centrală au acţionat pentru diminuarea efectelor cutremurului. „Dezastrul de la 11 martie 2011 ne-a arătat de ce Japonia va continua să fie una dintre primele ţări ale lumii. Şi noi, românii, ne aducem aminte, iar generaţia mea cu certitudine îşi aduce aminte de cutremurul din 1977.

A fost şi pentru noi atunci un moment de solidaritate care, probabil, este greu să se repete. Dar dezastrul de la Bucureşti din 1977, şi nu numai de la Bucureşti, ne-a făcut să înţelegem mai bine cât de greu le-a fost japonezilor.

Pentru exemplul de solidaritate, dăruire, de dârzenie, pe care japonezii l-au dat lumii, aş vrea să mulţumesc poporului japonez, prin ambasadorul său la Bucureşti. În acelaşi timp, dezastrul de la 11 martie ne-a mai arătat o faţă a Japoniei – am văzut dragoste, respect şi umilinţă la familia imperială faţă de necazul poporului japonez”, a mai spus şeful statului român.

Preşedintele Traian Băsescu participă miercuri, alături de soţia sa, Maria, la ceremonia de comemorare a cutremurului din partea de est a Japoniei, din luna martie a anului trecut. În martie 2011, un cutremur a lovit partea de est a Japoniei, soldat cu 15.853 de morţi, 3.286 de dispăruţi, 71.124 de refugiaţi.

După producerea cutremurului, Japonia a primit sprijin din partea României şi a unui număr de peste 160 de ţări şi regiuni şi a peste 40 de organizaţii internaţionale.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.