EUR
4,75 RON
(-0.07%)
USD
4,20 RON
(-0.1%)
GBP
5,45 RON
(-0.57%)
CHF
4,18 RON
(-0.04%)
AUD
2,99 RON
(+0.31%)
CAD
3,16 RON
(+0.21%)
BGN
2,43 RON
(-0.07%)
RUB
0,06 RON
(-0.16%)
ZAR
0,30 RON
(+0.02%)
BRL
1,13 RON
(-0.39%)
CNY
0,62 RON
(-0.16%)
INR
0,06 RON
(-0.21%)

FMI va aproba joi împrumutul de 28 miliarde de euro pentru Grecia

0
Conducerea Fondului Monetar Internaţional a aprobat schimbarea unei facilităţi de împrumut care va permite FMI să acorde Greciei un credit pe patru ani, a declarat o sursă anonimă pentru Dow Jones Newswires.

Sursa susţine că decizia de adoptare a unei reforme ce va permite acordarea de împrumuturi statelor membre pe o perioadă maximă de patru ani în loc de trei a fost luată pentru a acoperi necesităţile de finanţare ale unui stat anume – Grecia – dar ar putea fi folosită şi de alte state în viitor.

Aceste modificări vin în sprijinul aprobării împrumutului de 28 miliarde de euro pentru Grecia, prevăzută pentru şedinţa de astăzi (15 martie) a FMI. Modificarea prevede de asemenea şi o extindere a perioadei de rambursare a creditului, de la trei-cinci ani în prezent la 4-10 ani.

Majorarea perioadei de achitare a împrumuturilor permite rambursarea unor tranşe mai mici, ceea ce va ajuta la limitarea expunerii FMI la Grecia şi la zona euro.

Mulţi membri ai conducerii FMI, inclusiv SUA şi alte state emergente, sunt îngrijoraţi că FMI este supraexpus la riscul intrării în incapacitate de plată în zona euro.

Conducerea Fondului Monetar Internaţional va analiza la 15 martie acordarea unui nou împrumut pentru Grecia, ca parte a celui de-al doilea pachet de asistenţă financiară de 237 miliarde de euro (314 miliarde de dolari), a anunţat recent Gerry Rice, purtător de cuvânt al FMI. Oficialul FMI a avertizat că aprobarea împrumutului depinde de finalizarea acţiunilor stabilite anterior.

FMI a contribuit cu 27% la precedentul pachet de asistenţă financiară pentru Grecia, de 110 miliarde de euro, şi cu o treime la programele de sprijin pentru Irlanda şi Portugalia.

Ţările din zona euro au căzut de acord asupra unui nou plan de salvare fără precedent, în valoare de 237 miliarde de euro, destinat Greciei. Planul cuprinde, pe de o parte, un ajutor public sub formă de împrumuturi în valoare de 130 de miliarde de euro până la finele lui 2014, după un prim program de sprijin pentru Grecia în luna mai 2010 care s-a ridicat la 110 miliarde de euro.

Cealaltă componentă se referă la ştergerea datoriilor Greciei deţinute de creditorii privaţi, bănci şi fonduri de investiţii. La final, creditorii privaţi ai Greciei trebuie să accepte o pierdere de 53,5% a valorii iniţiale a obligaţiunilor greceşti pe care le deţin, peste obiectivul final care prevedea o ştergere de 50%.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.