Legumele, fructele şi sucurile naturale ar trebui să constituie o parte importantă a alimentaţiei, susţin nutriţioniştii

0

Legumele, fructele şi sucurile naturale ar trebui să fie o parte importantă a alimentaţiei fiecărei persoane, indiferent de vârstă, a declarat, miercuri, dr. Şerban Damian, specialist în nutriţie, cu prilejul lansării campaniei „Cinci porţii de legume, fructe sau suc de fructe”.

Potrivit medicului, în România educaţia nutriţională este aproape inexistentă, iar rata de creştere a numărului persoanelor obeze, dar şi cu alte boli metabolice este explozivă.

„Din constatările mele, dar şi din studiile efectuate în rândul populaţiei, consumul de fructe şi legume este deficitar în România, mai ales din cauza unei slabe informări în privinţa beneficiilor pe care fructele şi legumele le-ar aduce sănătăţii noastre. Este important ca românii să înţeleagă aceste aspecte şi să fie motivaţi să îşi modifice modul de alimentaţie ajungând la un consum de cinci porţii de fructe, legume sau suc de fructe în fiecare zi”, a spus dr. Damian.

Campania „Cinci porţii de legume, fructe sau suc de fructe” este un proiect informativ educaţional care are ca principal scop promovarea stilului de viaţă sănătos, constând mai ales într-o alimentaţie echilibrată bogată în fructe, legume şi suc de fructe consumate în proporţii adecvate.

O porţie este egală cu un fruct sau cu o legumă de mărime mijlocie sau cu câteva bucăţi mai mici precum şi un pahar de suc. Un aspect important al campaniei îl reprezintă creşterea gradului de conştientizare în rândul copiilor şi adulţilor cu privire la consumul de legume, fructe şi sucuri, precum şi educaţia în jurul acestei idei.

În multe ţări din UE se desfăşoară campanii care promovează alimentaţia sănătoasă, a subliniat Juli Pawlak, preşedintele Companiei Naţionale a Producătorilor de Sucuri (KUPS) din Polonia.

„KUPS se implică de mulţi ani în promovarea informaţiilor cu privire la proprietăţile benefice ale legumelor şi sucurilor de fructe pentru sănătatea omului. Această campanie este unul dintre proiectele noastre educaţionale informative cele mai importante şi ne bucură amploarea pe care o capătă, precum şi efectele notabile sub forma creşterii gradului de conştientizare în rândul publicului după prima ediţie, desfăşurată în Polonia.

Privim cu responsabilitate la ceea ce am reuşit până acum. Împreună cu partenerii noştri, Comisia Europeană, Agenţia Pieţei Agricole din Polonia, precum şi Fondul de Promovarea Fructelor şi Legumelor, instituţii care cofinanţează acest program în mod consecvent şi pe o scară cât mai largă, vom promova o alimentaţie cât mai sănătoasă, bazată pe consumul zilnic de cinci porţii de legume, fructe sau suc de fructe”, a spus Pawlak.

Campania este la a doua ediţie în Polonia şi la prima ediţie în România. Înaintea lansării campaniei, organizatorii au cerut să se realizeze un studiu care a măsurat gradul de conştientizare privind consumul de fructe, legume şi sucuri în rândul mamelor cu copii cu vârste cuprinse între trei şi 10 ani.

Rezultatele cercetării arată o lipsă a informaţiilor pe această temă şi o nevoie de educaţie pentru publicul ţintă. Aşa cum reiese din cercetările recent efectuate, 89,6% dintre mame declară că sunt conştiente de faptul că legumele şi fructele trebuie consumate de cel puţin trei ori pe zi, iar 50,8% dintre acestea confirmă că porţiile alcătuite din legume şi fructe sunt o sursă de sănătate.

Aproximativ 42% dintre mame reuşesc să înlocuiască în alimentaţia copiilor porţia de legume şi fructe cu suc de legume şi fructe.

„Procentul mare al mamelor care conştientizează consumul de fructe şi legume este îmbucurător. Totuşi, de la teorie la practică este un drum destul de lung aşa că mai important este ca aceste persoane chiar să aibă grijă să le ofere copiilor cele cinci porţii de legume şi fructe. Consumul de fructe întregi este mai benefic pentru sănătate şi ar trebui încurajat. Părinţii ar trebui să acţioneze pe două planuri. Să le explice copiilor cu argumente simple, dar pertinente, de ce este bine să mâncăm zilnic fructe şi legume, iar pe de altă parte să le dea un exemplu personal”, a recomandat dr. Şerban Damian.

În ceea ce priveşte sucurile naturale acesta a spus că ele păstrează în bună parte din proprietăţile nutritive ale fructului sau ale legumei din care sunt produse şi se acceptă înlocuirea unei porţii de fructe cu un suc natural, pentru că şi acesta are un aport important de nutrienţi.

Cercetarea a mai evidenţiat că numai 17% dintre mamele intervievate recunosc că au auzit că fructele şi legumele ar trebui să fie consumate de cinci ori pe zi, 27% declară că mănâncă o dată pe zi fructe, 29% că mănâncă legume, 55% dintre mame nu ştiu ce beneficii oferă organismului fibrele alimentare, în timp ce 20% dintre ele ştiu că ajută la digestie. Numai 2% ştiu că fibrele alimentare ajută la combaterea obezităţii.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.