EUR
4,83 RON
(+0.06%)
USD
4,48 RON
(-0.52%)
GBP
5,49 RON
(+0.35%)
CHF
4,58 RON
(+0.15%)
BGN
2,47 RON
(+0.24%)
BYN
1,73 RON
(-1.52%)
CAD
3,17 RON
(-1.39%)
RSD
0,04 RON
(+0.08%)
AUD
2,69 RON
(-0.27%)
JPY
0,04 RON
(+0.6%)
CZK
0,17 RON
(+0.39%)
INR
0,06 RON
(-0.79%)

 

O oră de fumat narghilea produce aceleaşi efecte dăunătoare ca şi 100 de ţigări

– Narghileaua a devenit în ultima vreme un adevărat trend în barurile şi cafenelele britanice. Tutunul aromat, inhalat printr-un tub flxibil conectat la un vas umplut cu apă parfumată, este considerat „la modă”, cu precădere în rândul tinerilor, scrie Daily Mail.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că o sesiune de o oră de narghilea poate fi la fel de dăunătoare ca fumatul a 100 de ţigări.

Aceasta deoarece un fumator inhalează între 0,5 şi 0,6 litri de fum în 8 – 12 pufuri, în timp ce într-o sesiune de narghilea, fumatorii pot inhala între 0.15 şi 1 litru de fum fiecare, în aproximativ 200 de pufuri.

„Narghileaua este o preocupare tot mai răspândită, dar oamenii nu sunt conştienţi că riscurile la care se expun sunt exact aceleaşi ca ale fumatului de ţigarete”, afirmă profesorul Robert West, specialist în studiul tabacului la University College din Londra. „Cu cât e mai mare expunerea la fumat, în ceea ce priveşte durata şi cantitatea de fum inhalată, cu atât sunt riscurile mai mari.”

Deşi tutunul de narghilea este mai aromat decât ţigările, acesta conţine în aceeaşi măsură toate substanţele toxice cunoscute a avea un rol decisiv în provocarea cancerului pulmonar si a afecţiunilor cardiace.

„Fumul de tutun conţine o serie de agenţi cancerigeni care deteriorează ADN-ului din celule. E suficient ca o sigură celulă deteriorată să se dividă şi să se multiplice necontrolat, pentru a se transforma destul de repede într-o tumoare. Aşa se activează cancerul pulmonar”, explică profesorul West.

Deşi unii pasionaţi de narghilea cred că, în condiţiile în care fumul trece prin apă, cele mai multe substanţe nocive sunt absorbite, nu există până acum nici o dovadă care să susţină această teorie.

Mai mult, pe lângă riscurile legate de afecţiunile de inimă sau cele respiratorii, există şi riscul transmiterii unor boli, cum ar fi tuberculoza sau hepatita, dacă muştiucul este trecut de la o persoană la alta.

Pipa turcească cu apă este, de secole, preferată pentru fumatul de tutun, în special în Africa, Asia şi Orientul Mijlociu, iar astăzi este achiziţionată ca suvenir de către turiştii care călătoresc în Turcia sau Egipt, şi care aduc narghilele în Europa fie ca piese decorative, fie ca daruri pentru prieteni.

Deoarece este răcorit de apă, fumul devine mai puţin aspru – în consecinţă, oamenii au tendinţa să îl inhaleze mai profund în plămâni, ceea ce creşte riscurile şi mai mult, avertizează specialiştii.

Tutunul de narghilea este aromat cu melasă de fructe – cum ar fi mere sau căpşuni – astfel că fumul este parfumat şi dulce.

Mulţi tineri care nu fumează ţigări sunt atraşi, totuşi, de acest obicei, aparent inofensiv. În Borough Westminster, Londra, numarul de cafenele cu narghilea au crescut cu aproximativ 68% din 2007.

Interzicerea fumatului în spaţiile publice nu a reuşit să diminueaze aceast trend. Proprietarii de restaurante şi cafenele care oferă sesiuni de narghilea au evitat interdicţia amenajând terase de grădină, în aer liber, cu fotolii special pentru această activitate.

În aceste condiţii, odată cu încălzirea vremii şi ţinând cont de faptul că este o modă riscantă,  experţii susţin că avertismentele cu privire la riscurile fumatului de narghilea ar trebui să fie mai clare şi mai vehemente.

“Dacă oamenii cred că nargileaua e mai mai puţin periculoasă decât ţigările, atunci e nevoie să fie informaţi că nu este deloc aşa”. De altfel, profesorul West susţine că în cafenele unde se fumează narghilea ar trebui să exită panouri pe care să scrie, la fel ca pe toate pachetele de ţigări: „Fumatul poate ucide!”

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata