Obama: „Fereastra diplomatică se închide pe zi ce trece” în ceea ce priveşte Iranul

0
Fereastra de acţiune diplomatică în problema nucleară iraniană este din ce în ce mai mică, a avertizat miercuri,14 martie,  preşedintele american Barack Obama, cu ocazia unei conferinţe comune susţinută alături de premierul britanic David Cameron, aflat în vizită la Washington, conform AFP.Acest mesaj vizând Teheranul a fost lansat în contextul în care ţările din grupul 5+1 (SUA, China, Rusia, Marea Britanie, Franţa şi Germania) iau în considerare o redeschidere a negocierilor asupra programului nuclear iranian ce au rămas îngheţate de peste un an.

Conform şefului diplomaţiei turce, Ahmet Davutoglu, aceste negocieri ar putea fi reluate la începutul lunii aprilie, la Istanbul.

„În trecut Iranul a avut tendinţa, în cursul acestor negocieri, să caute să tragă de timp, să obiecteze şi să tergiverseze lucrurile pentru a nu avansa discuţiile. Fereastra care permitea rezolvarea diplomatică a acestei probleme este pe cale să se închidă. Noi facem totul pentru a ajunge la o soluţie diplomatică, dar, în cele din urmă, trebuie să avem drept partener un negociator serios şi sper că regimul iranian va înţelege acest lucru”, a declarat preşedintele Obama.

Barack Obama a mai precizat că o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului va începe să-şi facă simţite efectele în această vară. El a subliniat faptul că nu exclude niciun moment recursul la forţă ca ultimă soluţie, dar că preferă o rezolvare diplomatică.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.