Parlamentul European a aprobat crearea unei comisii speciale antimafia

0
Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a aprobat miercuri,14 martie, crearea unei comisii speciale însărcinate cu investigarea timp de un an a activităţilor reţelelor mafiote şi ale altor organizaţii criminale în Uniunea Europeană.

Comisia specială antimafia a PE îşi va începe activitatea până cel târziu la sfârşitul lunii aprilie şi se va ocupa de anchetarea modului în care organizaţiile criminale au infiltrat administraţia publică, economia legală şi sistemele financiare din UE.

În mandatul de un an care i-a fost pus la dispoziţie, comisia va trebui să evalueze impactul crimei organizate asupra economiei şi societăţii şi să recomande măsuri legislative şi de alt tip pentru a permite UE să răspundă acestor ameninţări la nivel internaţional, european şi naţional.

„Crearea unei comisii antimafia în Parlamentul European reprezintă un real punct de cotitură în istoria politicilor UE. În sfârşit, UE transmite un mesaj clar organizaţiilor şi reţelelor criminale: instituţiile nu vor da înapoi în faţa crimei organizate”, a spus eurodeputata Sonia Alfano (ALDE, Italia), raportoarea PE în acest dosar.

Comisia, cu un mandat de un an ce poate fi prelungit o dată, va putea să efectueze vizite pe teren şi să organizeze audieri cu instituţii UE şi din statele membre. Eurodeputaţii vor putea invita la audieri reprezentanţi ai mediului de afaceri, ai societăţii civile şi ai organizaţiilor victimelor, precum şi oficiali, inclusiv judecători, implicaţi în lupta zilnică împotriva crimei organizate.

Decizia PE completează propunerile din această săptămână ale Comisiei Europene privind confiscarea bunurilor organizaţiilor criminale.

Executivul UE a propus luni norme noi pentru o confiscare mai eficace şi mai extinsă a fondurilor şi a altor bunuri provenite din săvârşirea de infracţiuni, în contextul în care sute de miliarde de euro ajung anual, în Europa, la grupările infracţionale.

Conform CE, noile norme vor consolida capacitatea statelor membre de a confisca bunuri care au fost transferate unor părţi terţe, vor facilita confiscarea bunurilor provenite din săvârşirea de infracţiuni chiar şi atunci când persoana învinuită se sustrage urmăririi penale şi vor asigura mijloacele adecvate autorităţilor competente în vederea dispunerii măsurilor de îngheţare temporară a bunurilor care riscă să dispară dacă nu se iau măsurile necesare.

‘Trebuie să îi lovim pe infractori acolo unde îi doare mai tare, să le luăm banii şi să redirecţionăm profiturile acestora în economia licită, în special în această perioadă de criză. Autorităţile de aplicare a legii şi autorităţile judiciare trebuie să dispună de instrumente mai bune pentru depistarea acestor bani. De asemenea, au nevoie de mijloace mai numeroase care să le permită recuperarea unei proporţii mai mari a bunurilor provenite din săvârşirea de infracţiuni’, a declarat luni comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.