Parlamentul European a votat o rezoluţie care condamnă ferm website-ul PVV

Parlamentul European a votat joi, 15 martie, la Strasbourg, cu largă majoritate, o rezoluţie în care condamnă ferm iniţiativa Partidului olandez al Libertăţii (PVV) de a lansa un website unde olandezii sunt încurajaţi să depună plângeri contra cetăţenilor central şi est-europeni prezenţi în Olanda.

”Parlamentul European condamnă cu fermitate site-ul de internet lansat de PVV, deoarece acesta este contrar valorilor fundamentale europene precum demnitatea umană, libertatea, egalitatea, statul de drept şi respectarea drepturilor omului, şi riscă să distrugă însăşi temelia Uniunii, formată din pluralism, nediscriminare, toleranţă, dreptate, solidaritate şi libera circulaţie. PE consideră că site-ul PVV reprezintă o iniţiativă rău intenţionată, care urmăreşte să creeze disensiuni în societate şi să obţină avantaje politice în detrimentul lucrătorilor din Europa Centrală şi de Est”, relevă rezoluţia PE.

Eurodeputaţii îi solicită premierului olandez Matk Rutte ca în numele guvernului olandez să condamne şi să se distanţeze de această iniţiativă deplorabilă şi subliniază, în plus, obligaţia tuturor guvernelor Uniunii Europene de a garanta dreptul la libera circulaţie şi dreptul la nediscriminare. PE îi mai cere ”guvernului olandez să nu treacă cu vederea politicile Partidului olandez al Libertăţii, care sunt în contradicţie cu valorile fundamentale ale UE, şi le solicită autorităţilor olandeze să investigheze dacă iniţiativa PVV a avut ca rezultat incitarea la ură şi discriminare”.

Guvernul olandez este chemat să răspundă rapid scrisorilor trimise de Comisia Europeană referitoare la legislaţia avută în vedere, care ar putea încălca directiva 38/2004 privind dreptul la liberă circulaţie şi şedere pe teritoriul statelor membre pentru cetăţenii UE şi membrii familiilor acestora şi să dea curs solicitărilor formulate de Parlamentul European în rezoluţiile sale.

De asemenea, ”Parlamentul European invită Consiliul European să condamne oficial site-ul PVV deoarece subminează aceste drepturi şi reprezintă un afront la valorile şi principiile europene” şi solicită ”Comisiei şi Consiliului să depună toate eforturile posibile pentru a opri răspândirea atitudinilor xenofobe, cum ar fi cele exprimate pe acest site de internet, şi să asigure implementarea efectivă a Deciziei-cadru privind rasismul şi xenofobia în toate statele membre”.

Rezoluţia PE accentuează că lucrătorii din ţările care au aderat la UE în 2004 şi 2007 au avut un impact pozitiv asupra economiei statelor membre şi nu au provocat perturbări serioase în pieţele muncii, având o contribuţie semnificativă la creşterea economică susţinută din UE.

Documentul aminteşte, printre altele, că în ultimii ani, sprijinul activ al politicii guvernamentale olandeze pentru integrarea europeană a scăzut simţitor, fapt demonstrat de poziţia actualului guvern olandez faţă de chestiuni precum lărgirea spaţiului Schengen şi libera circulaţie a lucrătorilor.

În rezoluţie este amintit faptul că la începutul lunii februarie PVV a lansat website-ul ‘Meldpunt Midden en Oost Europeanen’, îndemnând oamenii să relateze nemulţumirile determinate de ‘migraţia masivă de forţă de muncă’ a ‘cetăţenilor din Europa Centrală sau de Est’, în special polonezi, români şi bulgari şi că oamenii sunt întrebaţi, îndeosebi, dacă au întâmpinat vreo problemă legată de comportamente antisociale şi dacă şi-au pierdut locul de muncă în favoarea unuia dintre aceşti cetăţeni.

Loading...
loading...
Citește și
Loading...
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.