EUR
4,84 RON
(+0.03%)
USD
4,28 RON
(-0.04%)
GBP
5,41 RON
(+0.08%)
CHF
4,55 RON
(+0.08%)
BGN
2,48 RON
(-0.04%)
BYN
1,77 RON
(-0.8%)
CAD
3,15 RON
(-0.05%)
RSD
0,04 RON
(+0.14%)
AUD
2,98 RON
(+0.05%)
JPY
0,04 RON
(+0.14%)
CZK
0,18 RON
(+0.08%)
INR
0,06 RON
(+0.05%)

Abuzul de zahăr este la fel de dăunător penru sănătate ca şi alcoolul

Profesorul Didier Raoult, specialist în boli infecţioase tropicale emergente la Facultatea de Medicină din Marsilia, pune în discuţie în Le Point consumul exagerat de zahăr şi produse zaharoase.

În lume s-a lansat recent o avertizare pentru a încerca reducerea creşterii permanente a consumului de zahăr, care are efecte nefaste asupra sănătăţii şi duce la mărirea numărului unor boli cronice: diabet, obezitate, boli cardiovasculare şi cancere.

Multe efecte ale zahărului asupra sănătăţii omului sunt asemănătoare cu cele ale consumului de alcool şi în unele ţări se pregătesc reglementări comparabile cu cele care privesc alcoolul.

Europenii nu consumau înainte zahăr industrial, ci glucoza, fructoza şi zaharoza proveneau doar din fructe şi miere. Dezvoltarea filierei de trestie de zahăr, apoi de sfeclă de zahăr a permis adăugarea de zahăr în alimente începând din secolul al XVII-lea pe Vechiul Continent.

S-a adăugat zahăr în numeroase alimente vândute în comerţ, deserturi, dar şi în băuturi şi chiar în produse sărate – ca de exemplu în mazărea la cutie. Ca atare, consumul de zahăr a crescut mult, simultan cu mărirea numărului de calorii consumate, care a dus în multe cazuri la obezitate.

Folosită direct de creier, glucoza dereglează centrul saţietăţii. De 35 de ani se dezvoltă regimuri sărace în zaharuri, pe care americanii le numesc ‘low carb’, cel puţin la fel de eficiente ca regimurile ‘low cal’ sau hipocalorice, sărace în grăsimi. Se pare deci că incriminarea grăsimilor ca principale suspecte în obezitate este parţial falsă.

Consumul cronic de alcool şi zahăr prezintă multe riscuri comune, arată un studiu publicat recent în revista Science. Printre ele se numără hipertensiunea, afecţiunile cardiace, tulburările lipidice, pancreatita, obezitatea şi chiar ciroza.

În prezent, în Statele Unite, principala cauză a cirozei nu mai este alcoolul, ci obezitatea, datorată îndeosebi zahărului. În lume au început să se ia măsuri împotriva consumului excesiv, cum ar fi în Franţa taxarea băuturilor îndulcite.

Aproape că s-a generalizat prezenţa zahărului în alimentaţie, consecinţele acestuia asupra sănătăţii fiind deocamdată mai însemnate decât cele ale îndulcitorilor artificiali (despre care se spune că au efecte nocive), care n-au fost demonstrate niciodată. Lupta împotriva zahărului este fără îndoială următoarea miză în domeniul sănătăţii publice, se încheie articolul din Le Point.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata