De ce este pâinea alimentul cel mai irosit în Marea Britanie?

0

– Gospodăriile britanice aruncă, în fiecare an, 4,4 tone de alimente comestibile, spun specialiştii – iar pâinea este cea mai irosită dintre provizii, scrie BBC News.

Pâinea este o componentă esenţială în alimentaţia zilnică – aceasta formează baza micului-dejun ca pâine prajită, apare ca ingredient principal la masa de prânz, şi, din nou, la cină, într-o cantitate mai redusă.

Cu toate acestea, studiile arată că 32% din pâinea care intră în gospodăriile din Marea Britanie este aruncată, deşi ar putea fi consumată fără probleme, anunţă Departamentul pentru Mediu, Alimentaţie şi Afaceri Rurale (DEFRA).

Conform unor cercetări realizate de organizaţia Wrap, care militează împotriva risipei de alimente , 680.000 de tone de panificaţie valabilă sunt aruncate în fiecare an în Marea Britanie, implicând un cost de 1,1 miliarde de lire. Aproximativ 80% din acestă cantitate provine din pachetele de pâine deschise, dar neterminate.

Mark Boyle, un om al străzii, afirmă că vede multă pâine în coşurile de gunoi atunci când caută resturi de alimente, ceea ce este un semn clar al faptului că oamenii au pierdut legătura cu procesul de producere a pâinii.

Dacă faci ceva pe cont propriu, petrecând o jumătate de oră la frământare pâinii şi apoi încă pe atât la coacerea ei, nu mai ai pornirea de a o arunca atât de repede, pentru că ştii de câtă energie este nevoie pentru a o produce. În schimb, dacă eşti obişnuit să îţi cumperi pâinea dintr-un supermarket la sfârşitul fiecărei zile, nu mai ai acelaşi respect pentru ceea ce consumi” afirmă reprezentanţii organizaţiei Wrap.

În zilele noastre, oamenii dau din ce în ce mai puţină valoare pâinii pe care o au în casă, dar cifrele arată totuşi, că aceştia au tendinţa să valorizeze mai bine pâinea care este mai scumpă şi care are o aromă mai pronunţată.

În Marea Britanie, brutarii cu afaceri mici susţin că le este din ce în ce mai greu să concureze cu pâinea ieftină şi plină de aditivi produsă industrial,  însă cred că oamenii devin mai constienţi că aceasta este cu totul altceva decât pâinea de casă, mai ales din punct de vedere nutriţional şi al calităţii. Brutarul Mark Newman, care are o brutărie în Bristol, are nevoie de 18 de ore pentru un proces complet de producere a pâinii, iar produsul său are o textură specială şi o aromă puternică şi persistentă.

Reprezentanţii Wrap susţin că majoritatea produselor de panificaţie (mai mult de 80%) sunt aruncate din cauză că nu sunt utilizate în timp util, consumatorii considerând că produsele nu mai sunt proaspete sau că  sunt expirate.

Deşi cei mai mulţi oameni cred, în general, că pâinea nu ţine nu mai mult de trei-patru zile, în experimentele realizate în aceste sens, grupurile care au participat nu au putut face diferenţa dintre pâinea de două zile şi cea de şase zile.

Pe de altă parte, rezultatele unor cercetări care au verificat motivele pentru care irosesc britanicii pâinea au arătat că aceştia cumpără mai mult decât au nevoie, fiind vorba despre un produs cu un preţ rezonabil, şi de politica „mai bine să rămână decât să nu ajungă.”

“În pubelele cu resturi poţi găsi multe lucuri diferite, dar pâinea nu lipseşte niciodată. Toată această cantitate de pâine irosită ar putea fi hrăni mulţi alţi oameni, mai ales dacă ar fi păstrată în condiţii rezonabile”.

De altfel, Mark Newman mai spune că un alt motiv pentru care pâinea este aruncată repede este acela că este păstrată în frigider, iar de la 5 grade Celsius aceasta se alterează rapid. “Păstrată în condiţiie normale, într-un raft uscat, poate rezista forte bine. Înainte de a fi consumată, poate fi împrospătată cu câţiva stropi de apă rece şi apoi prăjită, ceea ce îi va reda gustul savuros.”

Acesta mai recomandă ca pâinea să fie ţinută într-un coş de pâine sau un sac de pânză, unde poate rezista foarte bine şi o săptămână. Un alt mod de a evita risipa este acela de a o congela: „oamenii au această percepţie – cred că atunci când este congelată, îşi pierde din prospeţime. Totuşi, dacă ai o cantitate mare de pâine rămasă, aceasta este soluţia cea mai eficientă.”

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.