EUR
4,84 RON
(-0.05%)
USD
4,27 RON
(+0.34%)
GBP
5,38 RON
(+0.07%)
CHF
4,55 RON
(-0.06%)
BGN
2,47 RON
(+0.25%)
BYN
1,75 RON
(+0.25%)
CAD
3,15 RON
(+0.13%)
RSD
0,04 RON
(-0.05%)
AUD
2,98 RON
(+0.15%)
JPY
0,04 RON
(+0.19%)
CZK
0,18 RON
(-0.07%)
INR
0,06 RON
(+0.59%)

Traian Băsescu a promulgat Legea pentru modificarea şi completarea Codului penal

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, joi,15 martie, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Codului penal şi a Legii nr.286/2009 privind Codul penal.

Pe 28 februarie, deputaţii au dat vot favorabil proiectului de lege pentru modificarea Codului penal. Actul normativ vizează modificarea şi completarea actualului Cod penal, precum şi a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, în sensul stabilirii imprescriptibilităţii răspunderii penale şi a executării pedepsei în cazul tuturor infracţiunilor care au avut ca urmare moartea victimei.

Totodată, el prevede modificarea normelor referitoare la imprescriptibilitatea infracţiunilor contra păcii şi omenirii, pentru corelarea cu dispoziţiile Convenţiei asupra imprescriptibilităţii crimelor de război şi a crimelor contra umanităţii.

Guvernul a susţinut parţial acest proiect de lege, dar a acceptat iniţiativa legislativă. Actul normativ are în vedere eliminarea prescripţiei pentru răspunderea penală în cazul infracţiunii de omor – comisă cu intenţie (directă sau indirectă) – în varianta simplă şi în formele sale agravate – şi în cazul infracţiunilor intenţionate care au avut ca urmare moartea victimei.

El prevede şi eliminarea prescripţiei pedepselor în cazul infracţiunilor de omor şi completarea textelor de lege care prevăd şi imprescriptibilitatea infracţiunilor de genocid, contra umanităţii şi de război, prin introducerea sintagmei „indiferent de data la care au fost comise”.

Pe 20 februarie, preşedintele Traian Băsescu a solicitat preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, să acorde o atenţie deosebită supunerii spre adoptare cât mai rapid a propunerii legislative pentru modificarea Codului penal.

„Fac un apel la dumneavoastră adresându-vă rugămintea să acordaţi o atenţie deosebită supunerii spre adoptare cât mai rapid a propunerii legislative pentru modificarea codului penal şi a Legii 286/2009 privind codul penal”, arăta şeful statului în scrisoarea adresată conducerii Camerei Deputaţilor.

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului a mai semnat joi decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea unor acte normative în vederea îmbunătăţirii activităţii de valorificare a bunurilor sechestrate sau după caz, intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului.

De asemenea, preşedintele a mai semnat şi următoarele decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.42/2011 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.113/2009 privind serviciile de plată şi a Legii nr.93/2009 privind instituţiile financiare nebancare, precum şi pe cel privind promulgarea Legii pentru respingerea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.1/2010 privind unele măsuri de reîncadrare în funcţii a unor categorii de personal din sectorul bugetar şi stabilirea salariilor acestora, precum şi alte măsuri în domeniul bugetar.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata