Deprecierea leului este normală având în vedere starea economiei

0

Deprecierea istorică a leului este un lucru normal având în vedere starea economiei iar ţinerea monedei naţionale la un nivel ridicat faţă de moneda reper a fost artificială, a declarat vineri (16 martie 2012), analistul economic Ilie Şerbănescu.

„Până acum leul a fost ţinut la un nivel ridicat în mod artificial, acum se întâmplă ceea ce este normal. Eu ştiu din şcoala primară că economia dă starea cursului şi nu invers, deci cursul ar trebui să se coreleze cu economia şi nu invers”, a spus analistul economic.

Ilie Şerbănescu a precizat că o economie fără perspective, fără consum, fără productivitate, nu putea ţine leul la un nivel ridicat.

„În condiţiile unei economii care merge rău de tot, cursul ar trebui să meargă la fel, nu cum a fost până în prezent. Am avut un nivel ridicat artificial al leului, asta pe banii de la Fondul Monetar Internaţional, dar începând cu acest an va trebui să dăm bani către FMI. Cu ce va ţine cursul sus Banca Naţională, nu ştiu”, a explicat Ilie Şerbănescu.

Acesta a precizat că planul economic trasat de FMI pentru ţările din zona Eurpei Centrale şi de Est vizează existenţa unor deficite externe uriaşe, finanţate de bănci, alături de liberalizarea contului de capital şi un curs relativ fix.

„Băncile au finanţat deficitele uriaşe până acum din importuri, cât a mers, apoi au oprit finanţarea, economia s-a dus jos, fără consum şi productivitate, şi acum cursul se duce în jos. Am auzit ieri că reprezentanţii BNR susţin că reîntregirea salariilor va ajuta PIB-ul. Parcă până acum spuneau că salariile trebuie să crească doar atunci când va creşte productivitatea”, a subliniat analistul economic.

Moneda naţională a continuat să se deprecieze în raport cu euro, iar Banca Naţională a României a anunţat, vineri, un curs de 4,3783 lei pentru un euro, în creştere cu 1,11 bani (+0,25%) faţă de valoarea de 4,3672 lei anunţată în şedinţa anterioară. Vineri, Banca Centrală a anunţat cel mai slab curs pentru moneda naţională din istorie.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.