Serviciul de informaţii interne din Norvegia afirmă că nu ar fi avut cum să-l oprească pe Breivik

0
Serviciul de informaţii interne din Norvegia (PST) nu avea cum să descopere complotul criminal al lui Anders Behring Breivik din spatele masacrului comis în luna iulie anul trecut, când 77 de persoane au fost ucise, au declarat vineri (16 martie 2012) surse oficiale.

PST a declarat că din cauza faptului că Breivik, un extremist de dreapta necunoscut mai înainte, a pus la cale singur atacul, a fost practic imposibil să poată fi oprit.

Serviciul de informaţii interne a fost ultima agenţie din Norvegia care şi-a evaluat rolul în cel mai mare masacru din istoria ţării. Poliţia norvegiană a prezentat joi scuze pentru reacţia prea lentă la masacrul comis de Anders Behring Breivik în iulie 2011, recunoscând că ar fi putut fi salvate unele vieţi.

‘În opinia noastră, Breivik este un terorist singuratic, cu un mod aparte de a percepe realitatea şi cu o voinţă de fier pentru a acţiona’, a afirmat şeful PST, Roger Berg.

PST a afirmat că singura informaţie pe care a avut-o despre Breivik a fost într-un e-mail din 3 decembrie 2010 de la direcţia vamală norvegiană, în legătură cu o iniţiativă internaţională privind stoparea comerţului cu produse chimice pentru fabricarea de bombe.

Numele lui Breivik s-a aflat pe o listă de 41 de persoane care au transferat bani la o firmă poloneză de produse chimice, însă PST a afirmat că Breivik a plătit 121 de coroane (aproximativ 20 de dolari) ceea ce nu a justificat o analiză mai amănunţită.

Chiar dacă PST ar fi făcut o analiză mai atentă a listei cu nume, nu ar fi descoperit alte indicii că Breivik ar fi pus la cale un masacru, a mai spus Roger Berg.

La 22 iuilie 2011, Behring Breivik a detonat o bombă lângă sediul guvernului norvegian, după care, deghizat în poliţist, a tras asupra a sute de tineri laburişti care se aflau într-o tabără pe insula Utoeya, aproape de Oslo.

Anders Behring Breivik este închis într-un penitenciar de înaltă securitate la Ila, aproape de Oslo, în aşteptarea procesului său, care este programat să înceapă la 16 aprilie. Acuzat de acte de terorism, acesta riscă închisoarea cu viaţa sau internarea într-o instituţie psihiatrică.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.