SUA îşi reafirmă „neutralitatea” în disputa dintre Londra şi Buenos Aires

Washingtonul îşi va păstra neutralitatea în disputa dintre Marea Britanie şi Argentina cu privire la suveranitatea asupra Insulelor Falkland, a declarat vineri (16 martie 2012) un responsabil american cu rang înalt la o zi după încheierea vizitei efectuate de premierul britanic în Statele Unite, scrie AFP.

„Poziţia noastră rămâne de neutralitate”, a declarat responsabilul citat sub acoperirea anonimatului, subliniind că Washingtonul sprijină o soluţie negociată în această dispută.

„Statele Unite recunosc administraţia britanică de facto a arhipelagului, dar nu iau nicio poziţie în ce priveşte revendicările de suveranitate ale celor două părţi”, a continuat el. SUA „sprijină cooperarea dintre Argentina şi Marea Britanie în subiecte practice şi cer o rezolvare paşnică a ansamblului problemei”.

În cursul vizitei efectuate în Statele Unite, premierul britanic, David Cameron, a afirmat că a discutat această chestiune cu preşedintele american, Barack Obama. El a subliniat că liderul de la Casa Albă s-a declarat în favoarea menţinerii situaţiei existente în arhipelag.

Londra îşi exercită suveranitatea asupra Insulelor Falkland cu începere din 1833, după ce a izgonit autorităţile argentiniene.

Tensiunea dintre Marea Britanie şi Argentina a crescut în ultimele săptămâni cu un adevărat „război de cuvinte” odată cu apropierea împlinirii a 30 de ani (2 aprilie-14 iunie 1982) de la conflictul în care au murit 649 de argentinieni şi 255 britanici.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.