Bistriţa a câştigat titlul de Capitală Earth Hour

Bistriţa a câştigat titlul Capitala Earth Hour şi va găzdui evenimentul oficial Earth Hour, de pe 31 martie, împreună cu World Wide Fund for Nature România, informează WWF într-un comunicat.

Bistriţenii au colectat vineri, pe strada pietonală Liviu Rebreanu, 16,7 tone de PET-uri, dând dovadă de cea mai bună mobilizare, în finala Competiţiei pentru Capitala Earth Hour, organizată de WWF România. Timişoara s-a situat pe poziţia a doua, cu 3,86 tone care au ocupat Piaţa Victoriei, iar la Iaşi, în Piaţa Palatului Culturii, oameni de toate vârstele au adus 2,32 tone de PET-uri. În total, la sfârşitul zilei, 22 de tone de pet-uri au ajuns la centrele de reciclare.

‘Finala competiţiei a dovedit ca oraşele mici sunt capabile de o mobilizare exemplară. Bistriţenii au strâns aproape 3.500 de saci de pet-uri în spaţiul special amenajat în centrul oraşului, vineri, între 8.00 şi 16.00. Mobilizarea a început de dimineaţă, când strada pietonală Liviu Rebreanu a fost împânzită de zeci de copii şi sute de saci.

La finalul zilei, un munte de saci galbeni concura cu dimensiunile Bisericii Evanghelice, simbolul oraşului. Bistriţa a câştigat, astfel, titlul Capitala Earth Hour şi privilegiul de a găzdui evenimentul oficial Earth Hour, de pe 31 martie, împreună cu WWF România‘, se spune în comunicat.

Planurile oraşului pentru marcarea Earth Hour includ stingerea luminilor în centrul istoric si în clădirile reprezentative, o săptămână întreagă dedicată energiei, o zi dedicată angajamentelor, printr-o şedinţă foto pentru realizarea unor postere -angajament, un tur ciclist, spectacole la lumina lumânărilor şi multe alte activităţi.

‘Această competiţie ne-a dovedit că, într-o competiţie care poate părea inegală, entuziasmul şi implicarea fac diferenţa. Chiar dacă Bistriţa a fost oraşul cel mai mic din competiţie, a compensat cu vârf şi îndesat prin implicarea sufletească, devenind, în acest fel, prima Capitală Earth Hour România.

Exemplul bistriţenilor trebuie să ne inspire şi să ne aducă aminte că, aşa cum se întâmplă într-o competiţie, şi în viaţă implicarea şi sufletul fac diferenţa. În 2007, câţiva oameni ne-au dovedit că o idee poate deveni o mişcare globală, atunci când WWF Australia a creat Earth Hour; la rândul nostru, trebuie să dovedim că ce începem pe 31 martie, de Earth Hour, va dura tot anul şi va aduce schimbări profunde în societatea românească’, a declarat Magor Csibi, directorul WWF România.

20 oraşe s-au întrecut pentru titlul Capitala Earth Hour România, o competiţie organizată de WWF- România, în contextul evenimentului Earth Hour 2012. Programat pentru 31 martie, în intervalul 20.30 – 21.30, Earth Hour (Ora Pământului), cea mai mare manifestare de mediu din istorie, continuă tradiţia deja binecunoscută a stingerii luminilor în mod simbolic, dar vine şi cu un element nou: Earth Hour 2012 este ediţia provocărilor!

Oraşele care au acceptat provocarea WWF de a demonstra că pot construi strategii pe termen mediu şi lung, în beneficiul cetăţenilor şi al naturii sunt: Adjud, Bistriţa, Botoşani, Brăila, Braşov, Bucureşti, Cluj Napoca, Constanţa, Giurgiu, Iaşi, Mizil, Panciu, Ploieşti, Râmnicu Vâlcea, Roman, Sighişoara, Slobozia, Suceava,Timişoara şi Vaslui.

De la an la an, mişcarea Earth Hour, iniţiată şi coordonată la nivel global de WWF, capătă proporţii din ce în ce mai mari, cucerind sute de milioane de oameni şi, totodată, inducând un sentiment de apartenenţă la o comunitate, în rândul celor care sărbătoresc Earth Hour de fiecare dată.

Evoluţia spectaculoasă pe care a cunoscut-o mişcarea, de la prima ediţie din 2007 cu un singur oraş participant (Sydney) şi până în prezent, cu o participare de peste 5.200 de oraşe din 135 de ţări, a demonstrat că 1,8 miliarde de oameni din întreaga lume îşi doresc să facă ceva concret pentru mediul înconjurător.

Înfiinţată în anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări. Misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător şi să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura.

Earth Hour a apărut ca un răspuns la o întrebare simplă: cum îi putem determina pe oameni să conştientizeze una din cele mai mari ameninţări actuale, schimbările climatice?

Replica a venit de la WWF Australia, concretizată într-o campanie care promova un gest pe cât de simplu, pe atât de puternic: stingerea luminilor. Se întâmpla pe 31 martie 2007, la Sydney, când 2 milioane de case şi sedii de companii australiene au stins luminile timp de o oră. Ora Pământului.

În 2008, 50 de milioane de oameni au ales să celebreze Earth Hour. În 2009, aproape un miliard de oameni din peste 4.100 de oraşe de pe mapamond au stins lumina pentru a trimite liderilor lumii un mesaj puternic despre nevoia de acţiune împotriva schimbărilor climatice.

În 2010, 4.500 de oraşe din 128 de ţări au participat la Earth Hour pe 27 martie, campania devenind, astfel, cea mai mare acţiune de mediu din toate timpurile. În 2011, comunitatea de susţinători Earth Hour a atins 1,8 miliarde de oameni, din 5.200 de oraşe, din peste 135 de ţări.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.