Comunismul a plecat. A venit mafia!

0

– Jos nomenclatura! Jos nepotismul! Vrem libertate! Vrem să fim conduşi de oameni de valoare! Jos comunismul! Vrem democraţie! Să ajungă sus numai cei care merită, nu pilele şi membrii de familie ai nomenclaturiştilor. Vrem să avem de unde alege pe cei care trebuie să conducă ţara. Vrem cinste! Vrem corectitudine! Vrem onoare! Vrem profesionalism! Vrem omenie! Vrem aia şi aialaltă.

Dacă aş şterge referirea la comunism şi nu aş specifica faptul că acestea sunt sloganuri strigate la lovitura de stat din 1989, probabil că nu puţină lume ar crede, cel puţin la prima vedere, că e vorba de cereri actuale ale demonstranţilor împotriva puterii.

Căci, iată, la peste douăzeci de ani de la împuşcarea lui Nicolae Ceauşescu, România se zbate cu grumazul pulsând sub tălpile celor din cercul puterii şi acoliţilor lor. Ba mai mult, acum s-a ridicat şi criminalitatea organizată, trupele de comando cocalar, alt inamic copleşitor al celor mulţi care-şi văd de treabă. Şi, evident, mai există şi ciubota apăsătoare pe grumaz a unei oligarhii care mulge grosul.

Legal însă, totul e “patronat” senin de o clasă politică – îmi vine să vărs când mă văd silit să folosesc termenul ăsta dar uneori n-am încotro – perfect integrată în ciclul celor 3 i: imbecilă, impotentă şi, cel mai trist, interminabilă.

E dureros să constat că, exceptând căderea comunismului, nimic din cele cerute atunci de poporul ieşit în stradă nu s-a realizat. Nomenclatură avem în continuare, doar că nu mai e comunistă. Nepotismul s-a înzecit. Libertatea e direct proporţională cu grosimea pungii, care pentru imensa majoritate a trăitorilor e acum sleită şi ca vai de ea. Oamenii de valoare nu numai că întârzie să apară la conducerea ţării, dar nici măcar în calitate de consilieri nu au loc.

Cinste? Corectitudine? Onoare? PROFESIONALISM? Unde, fraţilor? Modelul de capitalism sălbatic, însoţit de democraţia de recuzită şi de frâul liber lăsat celor mai primitive instincte umane numai către înalte valori morale nu ne duc!

Iată de pildă cazul celor doi şmecheri ajunşi vameşi peste noapte, Dumitru Bode şi Cătălin Mânzatu. Unul frate de ministru, altul protejat de parlamentar. N-au făcut decât să capete o slujbă într-un domeniu unde umbă vorba că se mişcă şpăgi groase de tot ca să ajungi pe post. Şi nu degeaba. Ce vină au oamenii, dacă factorii decizionali i-au preferat pe ei? Că au fost mai bine  orientaţi? Asta se poate vedea lesne, altfel ei sclipesc de curăţenie etică…

În apărarea lui Dumitru Bode, fratele ministrului Economiei, Lucian Bode, acesta din urmă arăta între altele şi faptul că, oricum, ca inspector debutant, proaspătul vameş ar avea o remuneraţie lunară de circa 1.400 lei.

Păi pe cine crede ministrul – ăsta e ministru? – că prosteşte? Oare musca se aşează degeaba pe rahat? Grosul, partea adevărată a distracţiei, vine din somnul funcţionăresc, altfel singura moţăială de pe lumea asta care produce ceva. Dar nu oricum, ci de zeci, până la sute de ori mai mult decât salariul acela de râs. Ce bine e să dormi la post în vamă! E drept, mai ai şi unele responsabilităţi, cum ar fi de exemplu achitarea taxei de “Moş Crăciun”, dar altfel e… de vis!

A! Nu ştiţi ce e cu Moş Crăciun? Cine e acesta? Nu, nu e cel care dă, ci acela care strânge. Cota parte pentru… scule.

De fapt, un sistem imperfect, care producea anomalii economico-sociale şi drame umane a fost înlocuit cu altul, care produce încă pe atât. Asta e tot, dragi români! Închistaţii alungaţi prin înlăturarea comunismului au fost înlocuiţi de mafioţi. Căci, aşa cum bine observa un cititor al articolului din presa centrală care semnala cele două “evenimente”, suntem cu toţii, cei de bună credinţă, victimele unui sistem mafiot care ne mulge de tot ce-i mai bun! Şi într-un caz, şi în celălalt, prostimea o duce prost. Do svidania, tavarişci! Welcome, Godfather!

Ion SCUTARU

 

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.