Ministrul Sănătăţii: Bolnavii cronici au acces nelimitat la medicul de familie

Ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau a anunţat, sâmbătă, 17 martie,că bolnavii cronici vor avea acces nelimitat la medicul de familie şi creşterea valorii unui punct „per capita” a medicilor de familie de la 3 la 3,5 lei.

„Vrem să întărim medicina de primă linie, medicina de familie şi împreună cu Casa Naţională de Asigurări, care s-a dovedit, de data aceasta un partener foarte bun, am îmbunătăţit finanţarea acestui segment. Anul acesta s-au alocat cu 15% mai mulţi bani decât anul precedent şi asta se va reflecta în creşterea valorii punctului pentru persoanele asigurate de la 3 lei la 3,5 lei”, a declarat ministrul.

Citeste si:  Uniunea Europeană, pregătită să reia de la 20 ianuarie afacerile cu Iranul

Ritli Ladislau a menţionat însă că accesibilitatea la medicul de familie este o preocupare a ministerului şi mai importantă, în condiţiile în care mulţi bolnavi, în special cei cronici, sunt nevoiţi să se înscrie pe liste de aşteptare, drepturile lor nefiind respectate.

„Ne-am gândit în primul rând la bolnavii cronici în cazul cărora discontinuitatea duce la agravarea bolii. Am ridicat această restricţie, astfel încât bolnavii cronici pot merge fără programare şi peste acel număr de 20 consultări pe zi. Ei beneficiază şi de asistenţă şi de bilete de trimitere şi mai ales, de reţetă. Şi nu intră în calcul pentru limitarea asistenţei medicale”, a declarat Ritli.

Citeste si:  Preţul real al pâinii, ''corectat" de evazionişti

De asemenea, în proiectul de ordin al ministrului, pentru a favoriza spitalizarea de zi, au fost reglementate tarifele astfel încât spitalizările de o zi să fie atractive pentru orice spital.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close