EUR
4,75 RON
(-0.07%)
USD
4,19 RON
(+0.15%)
GBP
5,42 RON
(-0.12%)
CHF
4,18 RON
(-0.11%)
AUD
3,00 RON
(+0.06%)
CAD
3,17 RON
(+0.05%)
BGN
2,43 RON
(-0.14%)
RUB
0,06 RON
(+0.05%)
ZAR
0,30 RON
(+0.53%)
BRL
1,12 RON
(+0.94%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.25%)

Pelicula „Crulic – Drumul spre dincolo” a câştigat Marele Premiu şi Trofeul Uniunii Cineaştilor

0
Filmul de animaţie produs şi realizat de Anca Damian – „Crulic – Drumul spre dincolo” – a câştigat sâmbătă seara, 17 martie, Marele Premiu şi Trofeul Uniunii Cineaştilor (UCIN).

„Chiar dacă eu sunt producător şi regizor premiul se datorează întregii echipe. Le mulţumesc tuturor pentru că am ajuns la un film care cam bântuie lumea şi până acum a impresionat pe foarte mulţi”, a declarat Anca Damian.

Dan Panaitescu, Raluca Popa şi Dragoş Şerban au primit din partea juriului o menţiune specială pentru filmul „Crulic – Drumul spre dincolo”.

Printre laureatele ediţiei s-au aflat filmele „Periferic”, „Din dragoste cu cele mai bune intenţii” şi „Dacă bobul nu moare”, fiecare cu câte trei premii primite din partea juriului.

Pelicula „Periferic” a câştigat premiile pentru interpretare feminină, care i-a revenit actriţei Ana Ularu, pentru montaj – Eugen Kelemen şi Premiul Opera Prima obţinut de regizorul Bogdan George Apetri.

„Dacă bobul nu moare” a câştigat premiul pentru scenariu – Sinisa Dragin, pentru rol secundar feminin – Simona Stoicescu şi premiul pentru decor – Dan Toader.

Filmul „Din dragoste cu cele mai bune intenţii” a obţinut premiul special al juriului, care i-a revenit regizorului Adrian Sitaru, premiul pentru rol secundar masculin – Marian Râlea şi premiul pentru interpretare masculină – Bogdan Dumitrache, distincţie împărţită cu Vlad Ivanov care a fost recompensat pentru rolul din filmul „Principii de viaţă”.

Premiul pentru regie a fost acordat de juriu lui Constantin Popescu pentru filmul „Principii de viaţă”.

Pentru rolurile din filmul „Ceva bun de la viaţă” au primit premiul Tânăra Speranţă actorii Corneliu Ulici şi Dragoş Dumitru, în timp ce Dan Alexandru – pentru aceeaşi peliculă premiul pentru imagine.

Regizorul Radu Gabrea a primit premiul pentru film documentar de lungmetraj pentru filmul „Şi s-au dus ca vântul…”.

Alexa Visarion, preşedintele juriului, a declarat că premiul este acordat pentru „un film emoţionant despre artă, istorie şi demnitate umană”.

Premiul pentru coloana sonoră a fost acordat lui Marius Leftarache (sunet) şi Dragoş Alexandru (muzică) pentru filmul „Bună! Ce faci?”, iar premiul pentru costume a fost decernat Svetlanei Mihăilescu pentru filmul „Mănuşi roşii”.

Distincţia pentru film TV i-a revenit lui Jon Gostin pentru „Fericita întristare a lui Visky Andras”, premiul pentru istoriografie i-a fost acordat lui Călin Căliman pentru volumul „Istoria filmului românesc”, în timp ce distincţia pentru analiză filmologică a fost obţinută de Elena Dulgheru pentru volumul „Scara raiului în cinema. Kusturica, Tarkovski, Paradjanov”.

Juriul care a acordat premiile pentru lungmetraj a fost alcătuit din Alexa Visarion – preşedinte, Cristina Corciovescu – secretar, Marian Crişan, Magda Mihăilescu, Irina Petrescu şi Vivi Drăgan Vasile.

La scurtmetraj, juriul format din şapte persoane – Călin Stănculescu – preşedinte, Gabriel Kosuth, Ada Pistiner, Victoria Marinescu, Mihai Şurubaru şi Ioana Popescu – secretar juriu – a acordat Premiul special filmului „Corpus”, scenariul şi regia Laurenţiu Damian.

„Este un premiu care vine să compenseze o generaţie a anilor ’80. (…) Probabil din această generaţie aproape ratată câţiva, printre care şi eu, mai mişcăm câte ceva. Acest premiu îl dedic generaţiei mele şi cred că a fost o încercare de a mai mişca câte ceva în zona filmului documentar experimental”, a declarat Laurenţiu Damian.

Premiul pentru interpretare masculină a fost câştigat de Alexandru Potoceanu pentru rolul din filmul „Bora-Bora”, în timp ce Dana Rogoz pentru rolul din filmul „Încearcă să nu clipeşti” a obţinut premiul pentru interpretare feminină.

La categoria film de animaţie premiul a revenit peliculei „Travelling with my thoughts”, scenariul şi regia Adrian Băluţă.

Premiul Opera Prima a fost câştigat sâmbătă seara de Ana Maria Kovalciuc pentru filmul „Îngeri între oameni – Mihai Şurubaru”.

Alte premii la secţiunea scurtmetraj au fost – Premiul pentru film de ficţiune – pelicula „Bora-Bora”, scenariul şi regia Bogdan Mirică, Premiul pentru film documentar – „Teatrul verite”, scenariul şi regia Ruxandra Ţuchel, şi „Cultura după gratii”, scenariul şi regia Roxana Chiriţă, Premiul pentru film experimental – „Becul peticit sau Autobiografia unei iluzii”, scenariul şi regia Gheorghe Şvaiţer, Premiul pentru film de televiziune – „Casa din munţi”, scenariul şi regia Tudor Chirilă, Premiul pentru imagine – Cosmin Bumbuţ pentru pelicula „Încearcă să nu clipeşti”, Premiul pentru montaj – Dănuţ Pădure pentru filmul „Corpus”.

Pentru film studenţesc au primit menţiuni Millo Simulov şi Dănuţ Pădure pentru filmul „Hello Kitty” şi Dan Doroftei pentru pelicula „Radu Gabrea”. Tot menţiune a luat şi Andrei Măgălie pentru filmul „Oraşul care cântă – Calafat”.

Premiul Academic Mihnea Gheorghiu pentru artă cinematografică şi Trofeul Uniunii Cineaştilor i-a fost acordat la ediţia din acest an maestrului Ion Besoiu.

”Una dintre cele mai nostime scene trăite în ultimul an a fost când într-un oraş dinspre Elveţia, la Sibiu, m-am întâlnit cu o doamnă de vârsta mea care, pe stradă, când m-a văzut, a avut un moment de extaz: ‘Vai, domnule Besoiu, extraordinar, mai trăiţi?!’. Mulţumesc Uniunii Cineaştilor că şi-a dat seama că mai trăiesc, lui Mihnea Gheorghiu pentru tot ce a făcut pentru mine, pentru toţi actorii de teatru şi film. Am avut onoarea să-l cunosc, m-a preţuit, îl preţuiesc şi vă mulţumesc pentru aplauzele pe care mi le-aţi acordat”, a mulţumit Ion Besoiu, în stilul său caracteristic, pentru distincţia primită.

Decernarea Premiilor Uniunii Cineaştilor (UCIN) a avut loc sâmbătă seara, la Cinema Studio, în faţa unei săli arhipline cu oameni de teatru şi de televiziune, actori, regizori, scenarişti.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.