Şeful Eurogrup admite insuficienţa măsurilor pentru relansarea economică a Greciei

Zona euro s-a concentrat în principal pe consolidarea finanţelor publice ale Greciei, şi nu pe creştere, pentru a ajuta ţara să iasă din criză, a recunoscut liderul Eurogrupului, Jean-Claude Juncker, într-un interviu acordat ziarului Kathimérini publicat duminică, 18 martie, relatează AFP.

„Cred că nu s-a pus suficient accent pe dimensiunea creşterii în ceea ce priveşte problema greacă. Noi am insistat în special pe consolisarea finanţelor publice fără a oferi soluţii alternative sau fără a lăsa posibilitatea alegerii de către Grecia (…)”, a spus Juncker pentru cotidianul grec.

„Ne-am arătat duri în ceea ce priveşte consolidarea finanţelor, însă foarte slabi în ceea ce priveşte un alt parametru important, cel al creşterii”, a afirmat Juncker, subliniind că regretă „înrăutăţirea condiţiilor de trai în Grecia”.

Şeful Eurogrup a estimat că ar fi fost „mai logic să se pună de la început accentul pe dimensiunea creşterii economice (…) a Greciei care traversează acum cel de-al cincilea an de recesiune”.

Reduceri semnificative ale salariilor şi pensiilor precum şi creşteri de taxe impuse Greciei din 2010 de zona euro şi FMI, în schimbul împrumuturilor pentru ieşirea ţării din criză, au condus la adâncirea recesiunii, economia cunoscând o scădere de 15% în ultimii ani şi provocând furia străzii.

Abia cel de-al doilea plan de ajutor aprobat recent de UE şi FMI a început să elaboreze măsuri de creştere.

În noul său program de ajutor de 28 de miliarde de euro aprobat joi, Fondul Monetar Internaţional preconizează „realizarea de reforme structurale destinate accelerării creşterii economice şi a ocupării forţei de muncă”.

La rândul său, Uniunea Europeană a insistat asupra accelerării absorbţiei fondurilor de coeziune europene de către Grecia pentru relansarea economiei sale.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.