EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(0%)
GBP
5,41 RON
(-0.02%)
CHF
4,18 RON
(-0.01%)
AUD
3,00 RON
(-0.01%)
CAD
3,17 RON
(-0%)
BGN
2,42 RON
(0%)
RUB
0,06 RON
(0%)
ZAR
0,30 RON
(-0.03%)
BRL
1,13 RON
(-0.03%)
CNY
0,62 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(-0.01%)

Superstiţie la australieni: de ce îşi ascundeau pantofii în cotloanele caselor vechi?

0

– Articole de îmbrăcăminte şi accesorii ascunse în mod bizar în casele australiene vechi spun povestea unei lupte tensionate a primilor colonişti cu spiritele unor locuri nefamiliare şi neliniştitoare, scrie BBC News.

Un pantof ascuns în pod, o uniformă pitită sub o scară, jucării scunse într-o mansardă –  în felul acesta înţelegeau primii colonişti ai Australiei să se protejeze de spiritele rele ale locurilor. Toate aceste artefacte bizare desoperit în siturile australiene se leagă de lumea misterioasă a magiei populare de acum câteva decenii.

Descoperirea obictelor şi corelarea prezenţei lor cu funcţia lor magică a fost rezultatul efortului de  şase ani al istoricului australian Ian Evans.

Una dintre cele mai neaşteptate descoperiri s-a făcut la Sydney Harbour Bridge unde a fost găsit, într-un stâlp se susţinere, un pantof de copil care se afla acolo din 1920, de la construcţia podului. Evans respinge ideea că obiectul a fost abandonat acolo accidental şi este convins că a fost plasat în acel loc pentru a proteja construcţia împotriva forţelor distructive.

Pantofii reprezintă numai unul dintre elementele descoperite în 130 de locuri diferite din Australia. Bunăoară, într-o fostă închisoare a fost găsită o uniformă într-o nişă plasată sub o scară, cel mai probabil cu scopul de a alunga spiritele rele şi de a diminua spaimele deţinuţilor.

Există patru teme care leagă toate aceste obiecte ascunse – Anglia, frica, lipsa de experienţă şi ignoranţa, mai adaugă cercetătorul.

În Anglia, obiceiul de a ascunde diferite obiecte în cotloanele inaccesibile ale casei pentru a alunga spiritele rele era foarte răspândit din secolul al 17-lea, iar imigranţii au adus cu ei in Australia acest obicei.

În al doila rând, puţin familiarizaţi cu locurile noi, imigranţii se temeau de bolile care le-ar fi putut ucide copiii, asociate şi acesta cu spiritele rele. Cum conceptul de îngrijire a sănătăţii era complet inexistent, singura practică preventivă într-o lume încărcată de superstiţii era cea de natură ritualică.

De cele mai multe ori erau folosite obiecte aparţinând copiilor, deoarece se considera că vitalitatea şi ingenuitatea lor reprezintă cele mai puternice arme împortiva relelor necunoscute.

Cu toate că imigranţii credeau în Dumnezeu şi mergeau la biserică, cei mai slabi şi mai puţin educaţi apelau la superstiţii ca la o poliţă de asigurare pentru diminuarea anxietăţilor şi a nesiguranţei permanente de care sufereau.

Una dintre colecţiile cele mai remarcabile  a fost găsită într-o casă izolată din Tasmania.  Proprietarul locuinţei  a descoperit iniţial un pantof ascuns într-un spaţiu îngust din pod:  „M-am gândit, iniţial, că ar putea fi un şobolan sau un oposum care l-a ascuns acolo”, spune Alan Cooper, „dar când am găsit 20 de pantofi, m-am gândit imediat că trebuie să fie altceva la mijloc”.  Împreună cu istoricul Evens, acesta a descoperit în locuinţa sa din secolul 19 o comoară de obiecte ascunse: pantofi, pălării, jucării.

Natura secretă a locului de amplasare a obiectelor dă un indiciu clar asupra relaţiei cu ritualul magic. Evans subliniază că pantofii reprezintă singurul accesoriu care îşi păstrează forma umană după ce a fost scos şi acţionează ca un apărător al individului şi ca semn al superiorităţii fiinţei umane în lumea spiritelor.

De altfel, obiectele au fost găsite în spatele zidurilor, a coşurilor de fum, în acoperişul mansardelor, adică în punctele vulnerabile ale unei case, pe unde ar fi putut pătrunde spirite rău-intenţionate, afectând echilibrul şi armonia căminului.

Evans crede că multe alte asemenea obiecte (posibil de ordinul miilor) stau şi acum ascunse în casele australiene vechi din zonele rurale şi ar putea fi găsite la renovarea şi recondiţionarea lor.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.