Banca centrală a Greciei prognozează o recesiune de 4,5% în 2012

Economia Greciei va rămâne în recesiune şi în acest an, pentru al cincilea an consecutiv, Produsul Intern Brut urmând să se contracte cu 4,5%, a avertizat luni Banca Centrală în raportul său anual, transmite AFP.

‘Recesiunea ar urma să continue şi în 2012 şi, potrivit estimărilor provizorii, contracţia medie anuală a PIB ar urma să atingă 4,5%, iar rata medie a şomajului ar urma să depăşească 19%’, se arată în raportul anual de politică monetară al Băncii centrale a Greciei, care precizează că în 2011 PIB-ul Greciei a înregistrat un recul de 6,9%.

În schimb, dacă Grecia va aplica cu stricteţe reformele convenite cu creditorii internaţionali, 2013 ar putea fi marcat de debutul relansării, chiar dacă, pe ansamblu, PIB ar urma să înregistreze un declin aproximativ 0,5% în 2013. ‘Cel mai important factor care va determina succesul programului este stricta sa implementare. Sunt multe probleme care trebuie abordate, însă la o analiză finală, ţintele pot fi atinse, iar programul poate fi un succes’, susţine Banca centrală a Greciei.

Luna trecută, Comisia Europeană a estimat că economia Greciei se va contracta cu 4,4% în 2012, comparativ cu estimările anterioare care vorbeau de o contracţie de 2,8%, în timp ce Fondul Monetar Internaţional prognozează o contracţie de 4,8%.

Săptămâna trecută, boardul FMI a aprobat un nou împrumut în valoare de 28 miliarde de euro pentru Grecia, după ce anterior miniştrii de finanţe din zona euro au aprobat partea ce le revine din nou plan de sprijin în valoare de 237 miliarde de euro destinat Greciei.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.