CSM organizează concurs pentru ocuparea a 16 posturi la ÎCCJ, după noile prevederi

Consiliul Superior al Magistraturii anunţă organizarea unui concurs de promovare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei pentru ocuparea a 16 posturi vacante de judecător, fiind primul concurs desfăşurat de la introducerea noilor reglementări.

Potrivit unui anunţ postat luni pe site-ul instituţiei, prin Hotărârea Plenului din 15 martie, CSM a aprobat organizarea, prin intermediul institutului Naţional al Magistraturii, la Bucureşti, în perioada 19 martie – 21 septembrie, a concursului de promovare în funcţia de judecător la înalta Curte de Casaţie si Justiţie, în condiţiile Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi ale regulamentului aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului din 31 ianuarie.

Concursul se organizează pentru ocuparea unui număr de 16 posturi vacante de judecător la ÎCCJ, respectiv 3 posturi Secţia I civilă, 2 posturi la Secţia a II-a civilă, 8 posturi la Secţia penală şi 3 posturi la Secţia de contencios administrativ şi fiscal.

CSM precizează că acest concurs constă într-o probă având ca obiect evaluarea hotărârilor judecătoreşti redactate în cazul judecătorilor sau a actelor întocmite în faza de urmărire penală ori în faza judecăţii, în cazul procurorilor, un interviu susţinut în faţa Plenului Consiliului şi probe scrise cu caracter teoretic şi practic, în funcţie de specializarea secţiei, la una din grupele de materii, după cum urmează: Secţia I civilă – la materiile drept civil, dreptul familiei şi drept internaţional privat; Secţia a II- a civilă – la materiile drept civil, dreptul familiei şi drept internaţional privat; Secţia penală – la materia drept penal; Secţia de contencios administrativ şi fiscal – la materiile drept administrativ, drept financiar şi fiscal şi dreptul muncii.

Sursa citată menţionează că la aceste materii se adaugă, pentru toate secţiile, procedura civilă sau procedura penală, în funcţie de specializarea judecătorului ori procurorului, determinată de secţia pentru care candidează, precum şi jurisprudenţa ÎCCJ, jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului şi jurisprudenţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.

Potrivit CSM, se pot înscrie la concurs judecătorii şi procurorii care îndeplinesc condiţiile minime de vechime, la ultimele 3 evaluări au avut calificativul ‘foarte bine” şi nu au fost niciodată sancţionaţi disciplinar.

Cererile de înscriere la concurs se depun la CSM, până la data de 4 aprilie, şi vor fi însoţite de declaraţiile prevăzute la art.48 alin. 10 – 12 din Legea 303/2004 şi de curriculum vitae.

La cererea de înscriere pot fi ataşate maximum 10 lucrări întocmite de candidaţi, cum ar fi hotărâri judecătoreşti cu obiect diferit sau, după caz, acte întocmite de procurori, în copii certificate.

De asemenea, candidaţii pot depune şi lucrări de specialitate publicate, dacă este cazul, precum şi orice alte înscrisuri considerate relevante.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.