Curtea Constituţională a R.Moldova a recunoscut constituţionalitatea alegerii preşedintelui

Curtea Constituţională de la Chişinău a recunoscut luni constituţionalitatea alegerilor prin care judecătorul Nicolae Timofti a fost ales în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova.

Prin aceeaşi hotărâre, instanţa a respins contestaţia depusă de opoziţia comunistă, care a acuzat încălcări de procedură în timpul votului, dar şi anticonstituţionalitatea alegerilor.

Până la sfârşitul săptămânii, Nicolae Timofti ar urma să depună jurământul, iar din acea dată va intra în vigoare mandatul său de patru ani. Judecătorul de 63 de ani Nicolae Timofti, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, a fost ales vineri cu 62 de voturi (din 61 minim necesare) ale deputaţilor necomunişti de la Chişinău în funcţia de şef al statului, după o perioadă de doi ani şi jumătate în care Republica Moldova nu a avut preşedinte. El a fost propus de Alianţa pentru Integrare Europeană, aflată la guvernare.

Deşi Republica Moldova este ţară parlamentară, preşedintele are împuterniciri destul de mari, precum cea de a numi candidatul la funcţia de prim-ministru, de a promulga legi, de a încheia tratate internaţionale şi este comandant suprem al forţelor armate.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.