Economie la facturi: aragaz pe… lemn

– Dacă dispozitivul prezentat data trecută poate fi considerat oarecum complicat şi dificil de realizat, articolul de astăzi al rubricii “Economie la facturi” va încerca să prezinte un dispozitiv de gazificare a biomasei mult simplificat, cu acelaşi rezultat al unei arderi complete şi eficiente a combustibilului gratuit oferit de natură.

Realizatorul dispozitivului în cauză, tot un american, Greg David, din Jefferson County, Wisconsin, este membru al unei comunităţi locale extrem de preocupate de ceea ce se întâmplă cu mediul înconjurător şi aflată mereu în căutare de idei care să facă viaţa semenilor cât mai sustenabilă. De la grădinărit organic (fără chimicale) şi până la energii alternative, cei în cauză au un spectru larg de preocupări nobile şi creatoare.

Greg David a venit cu ideea unui dispozitiv arzător, cu generare instantanee de gaz combustibil din biomasă, de o simplitate dezarmantă, însă la fel de eficace ca şi “fraţii” mai mari şi mai tehnologizaţi.

Singurul dezavantaj, dacă poate fi numit astfel, este volumul de combustibil înmagazinabil pentru un ciclu de ardere, deci în final durata de timp până la următorul “plin”, care e de circa 20 de minute, până la o jumătate de oră. Se pot concepe însă şi versiuni cu o autonomie mai îndelungată.

Dispozitivul lui Greg David este un pirolizator de biomasă cu circuit urcător de aer, deci are un tiraj natural.

 

În ce constă el?

Avem piesa principală, sau reactorul, care e constituit dintr-un cilindru de metal – poate să fie o bucată de ţeavă de circa 10 cm diametru interior şi lungă de circa 35 de centimetri.

Pe toată circumferinţa, la cele două capete, la o distanţă de circa 2 cm de margini, acesta prezintă câte un şir de găuri de circa 6-8 mm şi având între ele o distanţă egală cu diametrul lor.

La unul din capetele tubului se sudează o plasă mai groasă sau un disc din tablă cu găuri, care va constitui grătarul de la bază. La acelaşi capăt se sudează lateral trei sau patru picioare – pot fi bucăţi de fier beton de 4-5 cm lungime – care înalţă piesa faţă de sol (va sta în poziţie verticală) cu alţi 2 cm. Prin găurile grătarului şi prin cele laterale va fi absorbit aerul necesar pirolizei.

Mai avem o piesă importantă, un cilindru cu diametru mai mare, de 15-20 de centimetri şi o lungime de cca 32-33 cm (trebuie să fie cu 2 cm mai scurt decât reactorul). La capătul inferior, acesta prezintă un şir de găuri de circa 3 cm diametru, cu aprox. 2 cm între ele şi la 2 cm de marginea de jos a cilindrului.

Mai avem un disc de circa 30-40 cm diametru cu o gaură de 4 cm la mijloc. Pe acesta se vor aşeza concentric cei doi cilindri menţionaţi anterior.

Şi mai avem un al doilea disc, cu o gaură centrată având diametrul interior egal cu diametrul exterior al reactorului. El va culisa pe acesta şi se va sprijini pe marginea de sus a cilindrului exterior.

Gata! Acesta este tot dispozitivul propriu zis! Mai simplu nici că se poate! Piesele se sudează una de cealaltă şi gata aragazul.

[block]4[/block]

Cum funcţionează?

Se umple – ochi reactorul cu rumeguş sau lemne mici. Se plasează cărbuni încinşi deasupra sau se incinerează cu un arzător cu butelie. Se plasează un coş peste reactor, care să preia gazele de ardere şi să iniţieze curentul de aer care va duce la pirolizarea biomasei.

Acum mai avem de făcut o adaptare. Pentru ca tirajul natural să lucreze cum se cuvine, e nevoie de o înălţare a traseului de evacuare a gazelor de piroliză.

Deci vom executa o supraînălţare bi-funcţională a traseului, adică vom crea şi curentul necesar iniţierii şi menţinerii pirolizei, dar în acelaşi timp şi o structură pe care vom putea plasa vasele de gătit.

Vom mai suda o piesă ca un mosor, constituită dintr-un cilindru la capetele căruia se prind două discuri similare celui superior de la arzător. Diametrul interior al cilindrului va trebui să cuprindă diametrul exterior al reactorului.

„Prelungitorul” va lăsa fluxul de gaze să urce liber şi se va sprijini pe discul din partea de sus a arzătorului. În partea de sus a prelungitorului, tubul ce străbate cele două discuri este liber pe o distanţă de circa 5 cm şi are practicate găuri de 3 cm pe două şiruri, interpuse. Pe marginea discului de sus al prelungitorului se sudează 3-4 limitatoare.

Pe disc, încadrat de limitatoare, se aşează o „fustă” din tablă care va încadra vasul de încălzit, ce va fi aşezat direct pe marginea de sus a tubului prelungitor. Ideal este ca „fusta” să aibă marginile de sus teşite spre vas, adunând căldura spre pereţii acestuia. Lateral, în partea superioară, un alt şir de găuri de 3 cm diametru are rolul de a evacua aerul care a încălzit vasul.

Realizat şi pus în funcţiune în configuraţia de mai sus, dispozitivul vă va da mari satisfacţii şi vă va stimula să încercaţi mereu alte şi alte moduri de a vă folosi de materiale refolosibile şi de combustibili oferiţi gratuit de natură, contribuind astfel la reducerea dependenţei gospodăriei faţă de furnizorii de utilităţi.

Până atunci, puteţi vedea sobiţa cu piroliză a lui Greg David la lucru pe Youtube, alături de explicaţiile autorului:

–         http://www.youtube.com/watch?v=HiFGRT70EnM&feature=plcp&context=C42b5e9dVDvjVQa1PpcFPsdNi3-hdOPZK-bBrGObGN0rDhlkO5Dno%3D

–         http://www.youtube.com/watch?v=ZANy8JZ_8S8&feature=plcp&context=C4e3163bVDvjVQa1PpcFO3Y_sA0D0FXULLlP4MzSbwMIK0W4HczV0%3D

–         http://www.youtube.com/user/prairiedf

Ion SCUTARU

Citește și
1 Comentariu
  1. anon de serviciu spune

    Foarte interesante aceste modalități prezentate de eschivare de la jugul (prostiei) guvernamental(e).

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.