EUR
4,84 RON
(+0.03%)
USD
4,28 RON
(-0.04%)
GBP
5,41 RON
(+0.08%)
CHF
4,55 RON
(+0.08%)
BGN
2,48 RON
(-0.04%)
BYN
1,77 RON
(-0.8%)
CAD
3,15 RON
(-0.05%)
RSD
0,04 RON
(+0.14%)
AUD
2,98 RON
(+0.05%)
JPY
0,04 RON
(+0.14%)
CZK
0,18 RON
(+0.08%)
INR
0,06 RON
(+0.05%)

Eliberare de zimbri în pădurile comunei Crăcăoani, la 22 martie

– 5 zimbri crescuți până acum în semilibertate vor fi lăsați în sălbăticie de Administrația Parcului Natural Vânători-Neamț într-o zonă împădurită din apropiere de Mitocu Bălan, comuna CrăcăoaniUnul dintre scopurile înalte ale fostei Rezervaţii de Zimbri şi Faună Carpatină „Dragoş Vodă“ din comuna Vânători Neamţ va fi atins joi, 22 martie, când 5 zimbri vor fi puși în libertate. Acțiunea va aparține Administrație Parcului Natural Vânători Neamț, implicând, probabil, și actuala Grădină Zoologică „Dragoş Vodă“, așa cum se numește acum fosta zimbrărie.

„Evenimentul legat de punerea în libertate a celor 5 zimbri va avea loc într-o zonă izolată din Parcul Natural Vânători Neamț, care aparţine administrativ de comuna Crăcăoani, județul Neamţ. În urma studiilor efectuate de specialiştii Parcului, a fost aleasă această zonă cu păduri de foioase și amestec, cu o altitudine cuprinsă între 800 și 1000 m, optimă din punct de vedere al existenței zimbrului în condiții de libertate. Cei 5 zimbri selectaţi se află în mometul de faţă la Staţia de Monitorizare Chitele, din Mitocu Bălan, comuna Crăcăoani,  fiecare din ei fiind dotat cu  câte un radio-colar pentru a fi monitorizaţi cu ajutorul radio-telemetriei. Se vor obţine astfel date cu privire la modul de utilizare a habitatelor, a deplasării în teritoriu, a preferinţelor pentru refugii etc“, se precizează într-un comunicat al Administrației Parcului Natural Vânători Neamț.

Preocuparea pentru readucerea zimbrului în păduirile din Neamț și, totodată, finanțarea unui astfel de proiect sunt mai vechi, un prim pas pentru trecerea de la o zimbrărie la exemplare eliberate fiind creșterea efectivelor „În anul 2003, când a demarat efectiv programul de reintroducere a zimbrului în libertate în România, existau la Vânători Neamţ doar 6 exemplare, în cadrul Rezervaţiei de Zimbri şi Faună Carpatină «Dragoş Vodă» din comuna Vânători Neamţ. În momentul de faţă, efectivul de zimbri de la Vânători Neamţ este constituit din  cei 5 zimbri selectaţi pentru prima punere în libertate, 19 zimbri aflaţi în semilibertate, ce vor constitui o «pepinieră» pentru eliberările ulterioare, precum şi alţi  6 zimbri, în cadrul Grădinii Zoologice «Dragoş Vod㻓, mai arată comunicatul citat.

Dacă zimbrii nu vor fi braconați, Parcul Natural Vânători Neamţ va fi singurul loc din Europa în care zimbrii se găsesc în captivitate, semilibertate şi libertate.

Evenimentul de joi este o etapă în cadrul proiectului „Îmbunătăţirea statutului de conservare a speciei zimbru în Parcul Natural Vânători Neamţ“, finanțat prin Programul Operaţional Sectorial Mediu 2007 – 2013, Axa prioritară 4.

Citește și
2 Comentarii
  1. alin spune

    Cred ca eliberarea zimbrilor nu este prea bine de aceea cred ca se poate interveni cu autoritatile de la Bucuresti pentru salvarea lor.

  2. Clau spune

    autoritatile de la Bucuresti sa isi vada de treaba lor impreuna cu toti bucuresteni pana le este bine.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata