Financial Times: satele săseşti din Transilvania sunt adevărate comori

0

Cotidianul britanic Financial Times a publicat un reportaj despre satele săseşti din Transilvania, unde se pot găsi la vânzare case tradiţionale la preţuri mici, posibilii cumpărători fiind însă avertizaţi cu privire la practicile birocratice opace şi costurile ascunse.

„Este februarie, iar peisajul este acoperit de zăpadă. Pe străzile îngheţate vezi căruţe care transportă lapte sau fân. Scena este dominată de impunătoarele biserici medievale de origini saxone. În sate, fumul se ridică din coşuri, iar bătrâne cu fuste lungi şi basmale merg pe poteci. Parcă păşeşti într-un tablou de Pieter Brueghel”, începe articolul din Financial Times.

Timpul parcă s-a oprit în loc în satele săseşti din Transilvania, o regiune de mărimea Belgiei cu mai mult de 200 de sate şi şapte oraşe unde se regăsesc influenţele saxone.

Tot mai multe organizaţii încearcă să conserve cultura şi tradiţiile acestor sate, un ajutor important venind şi din partea Prinţului Charles, care este preşedintele Mihai Eminescu Trust, o fundaţie caritabilă activă în 26 de sate şi cinci oraşe săseşti.

Alături de încercările de revitalizare a acestor sate a crescut şi interesul investitorilor străini, care vor să păstreze această moştenire neobişnuită, mai scrie cotidianul britanic.

Giovanna Bassetti, un om de afaceri italian, a investit masiv în micul sat Copşa Mare refăcând infrastructura şi cumpărând câteva case începând cu 2005, una fiind transformată în locuinţa familiei, alte cinci fiind folosite drept pensiuni, restul urmând să fie vândute „altor persoane interesate de păstrarea integrităţii arhitecturii locului şi investirea în viitorul acestor sate”.

Problema este însă să găseşti aceste case scoase la vânzare, continuă Financial Times. Piaţa este oricum numai transparentă nu, în special în aceste sate în care conceptul de agent imobiliar este inexistent. Proprietăţiile sunt vândute prin înţelegeri verbale, relatează ZF.ro.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.