Intervenţie chirurgicală in utero, realizată în premieră

0
O operaţie de hidrotorax fetal bilateral tratat in utero a fost realizată în premieră în România, informează un comunicat de presă al Maternităţii Regina Maria.

O femei aflată în cea de-a 29-a săptămână de sarcină, la o ecografie de rutină, a aflat că bebeluşul ei este foarte bolnav. Medicul ei curant a sfătuit-o să meargă la un alt medic, dr. Hadi Rahimian, pentru a avea o a doua părere medicală.

Acesta a confirmat diagnosticul: în plămânii micuţului se acumulase lichid. Dacă acesta ar fi crescut în cantitate prea mare, ar fi dus la comprimarea plămânilor. La naştere, copilul ar fi putut prezenta insuficienţă respiratorie severă, potenţial fatală.

Dr. Rahimian le-a vorbit viitorilor părinţi despre chirurgia fetală şi i-a convins să accepte intervenţia intrauterină.

În săptămâna următoare de sarcină dr. Rahimian a montat la nivelul fătului un şunt toraco-amniotic. Prin acest şunt, lichidul din plămâni a fost drenat în lichidul amniotic, ceea ce a permis dezvoltarea plămânilor in utero, aceştia ajungând la o mărime normală la naştere.

‘Hidrotoraxul fetal este o acumulare anormală de lichid în cavitatea pleurală a fătului. Lichidul se găseşte între plămâni şi peretele toracic, putând fi prezent la un singur plămân sau la ambii. Hidrotoraxul fetal primar sau chilotoraxul este o afecţiune relativ rară, apărând la una din 10.000-15.000 de sarcini. Ca urmare a apariţiei tehnicilor prenatale de diagnostic şi, în special, a ecografiei fetale, această afecţiune poate fi descoperită din timpul sarcinii iar în cazuri atent selecţionate, poate fi tratată intrauterin’, a precizat medicul.

Dr. Hadi Rahimian este medic primar obstetrică-ginecologie, cu un interes special în medicina materno-fetală, având o experienţă deosebită în supravegherea sarcinii cu risc înalt, respectiv în diagnosticarea şi tratamentul afecţiunilor asociate sarcinii şi al impactului acestora asupra fătului.

Fiind directorul medical al Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie Regina Maria din Bucureşti, dr. Hadi Rahimian a obţinut competenţa în ecografia obstetricală şi ginecologică, chirurgie ginecologică laparoscopică, histeroscopie şi medicină materno-fetală.

Operaţia de hidrotorax fetal bilateral tratat in utero nu este singura intervenţie chirurgicală cu grad mare de risc realizată la această clinică.

O altă premieră chirurgicală a fost înregistrată în luna februarie la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie Regina Maria, când Alin, un băieţel de doi ani, a primit a doua şansă la viaţă în urma unei intervenţii chirurgicale de neurinom acustic gigant, îndepărtat cvasitotal.

Intervenţia chirurgicală a durat 20 de ore. După operaţie, Alin a putut să facă câţiva paşi cu sprijin minim şi şi-a reluat alimentaţia. Kinetoterapia a fost începută precoce.

Operaţia a fost realizată de dr. Sergiu Stoica, medic format ca neurochirurg în cadrul Universităţii Henri Poincare, Nancy, Franţa.

Sergiu Stoica deţine o diplomă de neurochirurg european, acordată de Asociaţia Europeană a Societăţilor de Neurochirurgie. În perioada 2005-2007 a fost asistent universitar la Universitatea de Medicină din Montreal, unde s-a supraspecializat în neurochirurgie vasculară şi tumorală.

În 2007, s-a întors în ţară cu dorinţa de a pune în valoare experienţa acumulată în străinatate şi de a face în România neurochirurgie de înaltă performanţă.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.