EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(0%)
GBP
5,41 RON
(-0.02%)
CHF
4,18 RON
(-0.01%)
AUD
3,00 RON
(-0.01%)
CAD
3,17 RON
(-0%)
BGN
2,42 RON
(0%)
RUB
0,06 RON
(0%)
ZAR
0,30 RON
(-0.03%)
BRL
1,13 RON
(-0.03%)
CNY
0,62 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(-0.01%)

Rezistenţa la antibiotice, o ameninţare la adresa sănătăţii publice

0
Rezistenţa la antibiotice reprezintă o ameninţare serioasă la adresa sănătăţii publice în întreaga lume, implicând protocoale mai complicate de tratament, riscuri mai mari de deces şi costuri suplimentare pentru sistemele de sănătate, a declarat marţi ,20 martie, dr. Amalia Fekete, director al Direcţiei de Sănătate Publică şi Control în Sănătate Publică din Ministerul Sănătăţii.

Aceasta a spus că un procent ridicat al infecţiilor nosocomiale sunt cauzate de bacterii foarte rezistente, precum stafilococul auriu şi enterococul.

Infecţiile nosocomiale produc internări prelungite, handicap pe termen lung, creşterea rezistenţei la agenţi microbieni, costuri masive pentru sistemele de sănătate, cheltuieli ridicate pentru pacienţi şi familiile lor şi un număr ridicat de decese. Dr. Amalia Fekete a arătat că aceste infecţii fac cele mai multe victime în secţiile de terapie intensivă.

Ultimele rezultate ale Eurobarometrului privind atitudinile şi practicile populaţiilor din Uniunea Europeană legate de antibiotice arată că referitor la cunoştinţele în ceea ce priveşte antibioticele, europenii se împart între avizaţi şi neinformaţi în proporţii echilibrate. Totuşi, o vastă majoritate de 83 la sută este conştientă de pericolele privind abuzurile de antibiotice.

România are cel mai mare număr de cetăţeni care au obţinut antibiotice fără ca ei să treacă pe la medic, 21 la sută. În 2010 s-au raportat 8.370 de cazuri de infecţii nosocomiale, adică 0,17 la sută din totalul de circa 4 milioane persoane internate.

Se consideră că există o subraportare a acestor infecţii, deoarece media ţărilor europene este de 5 -7 la sută, iar în secţiile de terapie intensivă se poate ajunge la 20 la sută.

Dr. Amalia Fekete atrage atenţia ca populaţia să folosească antibioticele numai la recomandarea medicilor şi numai pe cele eligibile pentru boala respectivă.

Ea a mai punctat faptul că din 2008 a început şi în România să se marcheze, în luna noiembrie, Ziua Europeană de Informare pentru Antibiotice, pentru informarea populaţiei privind utilizarea corectă a antibioticelor.

Dr. Victor Olsavszky, reprezentantul OMS pentru România, a declarat că OMS a atras recent atenţia asupra consumului excesiv de antibiotice şi urmează să se aplice un plan de acţiune paneuropean pentru combaterea rezistenţei la aceste produse.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.